Davidsstjernen bliver gemt væk

Malene Aktor ønsker ikke at blive udsat for chikane, blot fordi hun er jøde. Derfor går hun i øjeblikket ikke med sin halskæde med en lille davidsstjerne.

Malene Aktor er mor til to drenge, der går på den jødiske Carolineskolen i København. Hendes ældste søn har af skolen fået at vide, at han for sin egen sikkerheds skyld ikke skal bære jødiske symboler, når han forlader skolen i f.eks. et frikvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Malene Aktor går ikke med sin halskæde. Bare for en sikkerheds skyld. Der hænger nemlig en lille davidsstjerne i halskæden.

Hun ønsker ikke at blive udsat for ubehageligheder, blot fordi hun går med det jødiske symbol om halsen. Derfor har hun indtil videre valgt at tage halskæden af. En halskæde, som hun ellers har gået med i mange år.

Dermed er Malene Aktor blot en af mange danske jøder, der bliver nødt til at forholde sig helt konkret til, at konflikten i Gaza mellem israelere og palæstinensere også kan ramme dem, selv om de intet har med den at gøre.

Det Jødiske Samfund i Danmark melder således om, at der i forbindelse med den aktuelle konflikt har været rekordmange episoder, hvor jøder herhjemme er blevet udsat for verbale, fysiske eller virtuelle overgreb, alene fordi de er jøder.»Jeg har gået med davidsstjernen i lang tid. Men jeg har ikke lyst til at blive udsat for dumme bemærkninger eller det, der er værre. Det vil jeg ikke udsætte mig selv for. Derfor har jeg taget den af, selv om der formentlig ikke ville ske noget, hvis jeg ikke gjorde det. Jeg har som jøde i Danmark aldrig oplevet noget ubehageligt,« siger Malene Aktor.

Hun understreger dog, at hun regner med at tage kæden på igen, når der falder lidt mere ro over Gaza.

»Jeg er bange for, at en davidsstjerne godt kan provokere nogle. De ved jo godt, hvad den symboliserer,« fortæller den københavnske skolelærer.

Trist og grimt at skulle stå til ansvar for Gaza

Som mor til to elever på den jødiske privatskole Carolineskolen oplever hun også, hvordan konflikten i Gaza finder vej til Danmark. De ældste elever på skolen bliver af skolens ledelse opfordret til at holde lav profil med jødiske symboler, når de forlader skolen alene eller i flok.

»Det er fint, at skolen er opmærksom på, at der kan være problemer. Skolen har taget det helt roligt, og min ældste søn, der går i en af de store klasser, tager det også helt cool,« siger hun:»Men jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, at hvis nogen vil børnene det ondt, så skal de nok få fat i dem.«

Hun er dog ikke bekymret på sine børns vegne.

»Følte jeg, at de var det mindste truet, ville jeg ikke sende dem i den skole,« understreger hun:

»Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor danske jøder skal stå til ansvar for det, der sker i Gaza. Det er trist, og det er grimt, og jeg ønsker bare, der kommer en varig og fredelig løsning.«