Datatilsynet skal til bunds i børnefavoritten TikTok: »Det er jo sjældent, at det ryger, uden at der er en brand«

USA arbejder på at forbyde den rekordpopulære app TikTok, og nu er Datatilsynet gået ind i sagen. Tilsynets IT-sikkerhedsspecialist Allan Frank fortæller, at tilsynet forventer at være til bunds i, om appen overtræder lovgivningen inden for et halvt år.

Om et halvt år regner Datatilsynet med at have klarhed over, om TikTok forbryder sig mod lovgivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Datatilsynet er gået ind i sagen om det ultrapopulære kinesiske medie TikTok for at finde ud af, om der er noget om snakken.

For snakken går i underskoven af internationale sikkerhedskredse, fortæller Datatilsynets IT-sikkerhedsspecialist Allan Frank.

»Det er en app, som rigtig mange – og især unge mennesker – benytter sig af. Generelt har sociale medier i bredeste forstand vores bevågenhed. Der kan godt være nogle ting i dem, som kan være problematiske. Når en app retter sig mod børn og unge, skal det sikres, at der passes ekstra godt på deres rettigheder,« siger han.

Senest har USA truet med at nedlægge forbud mod det sociale medie, der storhitter blandt børn og unge verden over. Baggrunden er bekymringer om misbrug af data og en flosset privatlivspolitik.

Det sagde USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, mandag i programmet »The Ingraham Angle« på TV-kanalen Fox News.

I december 2019 blev der anlagt et kollektivt søgsmål ved Californiens føderale domstol mod TikTok for ulovligt og i al hemmelighed at have høstet enorme mængder af personlige data.

»Vi skal blandt andet se på, om data bliver overført til usikre tredjelande uden for Europa, og hvis den bliver det, skal man opfylde nogle særligt kvalificerede regler, og det er i hvert fald ikke noget, de signalerer, at de gør,« siger Allan Frank, der med egne ord har arbejdet med tech, »siden det var en lille dreng«.

USA truer med forbud

Appen er blevet downloadet over to milliarder gange over hele verden ifølge analyseselskabet Sensor Tower.

Hvor lang tid tror du, at det kommer til at tage?

»De har fået en frist på en måned til at svare, og de har svaret tilbage ret hurtigt og sagt, at de mægtig gerne vil samarbejde. På den måde virker de interesseret i at løse det her problem. De er jo ikke interesseret i at blive udelukket på det europæiske marked. De er sådan set relativt samarbejdsvillige,« siger Allan Frank:

»Jeg forventer, at vi inden for et halvt års tid kan komme til bunds i det her, men det kommer an på, hvor dybt vi skal ned i materien. Det er en relativt ung virksomhed, som baserer sig på en model, der udover at være under stadig udvikling er meget langt fra danske forhold.«

USA barsler med et forbud, men Indien har allerede i juni taget skridtet efter en konfrontation mellem indiske og kinesiske tropper i Himalaya, der fik et dødeligt udfald for flere soldater. Forbuddet var et stort slag for TikTok, da Indien havde absolut flest brugere af mediet.

Når USA siger, at man kigger på, om appen skal forbydes, har de så en viden, som de ikke har delt med Danmark?

»Jeg tror, at der i øjeblikket florerer rigtig mange rygter derude. Jeg arbejder for at beskytte borgernes data ud fra de regler, som der nu engang er gældende i Danmark. Der er selvfølgelig en lampe, der lyser, når der er en hel masse mennesker i sikkerhedskredse, som siger, at der er et problem,« siger Allan Frank:

»Det er jo sjældent, at det ryger, uden at der er en brand. Men i den konkrete sag ved vi det ikke endnu. Der kan også være internationale politiske overvejelser inde over, men Datatilsynet forholder sig alene til, hvordan de overholder reglerne om databeskyttelse. Tilsynet skelner ikke på oprindelseslandet.«