Dark Design holder hjemløse i København væk fra et sted at sove

Eksempler på arkitektur i bybilledet, der har til formål at holde visse personer væk, er ikke en sjældenhed, fortæller forsker. Hos Hus Forbi er man imidlertid særdeles triste over arkitekturen, der kaldes »Dark Design«.

Det er blevet beskyldt for at være uimødekommende, pseudo-offentligt og fjendtligt.

Flere steder i København benyttes »Dark Design« – der har til hensigt at skubbe særligt hjemløse væk fra offentlige såvel som private områder, hvor de eksempelvis kunne finde på at lægge sig til at sove.

Skæve bænke, gitre under trapper og hegn rundt om riste er eksempler på Dark Design, der også kaldes »hostile architecture« – fjendtlig arkitektur.

Ole B. Jensen, der er professor og forsker i urbant design ved Aalborg Universitet, fortæller, at der er en helt klar hensigt med brugen af Dark Design.

»Dark Design handler om, at man bygger en afvisning af bestemte personer og aktiviteter ind i miljøet. For eksempel hvis man tilter en bænk i en bestemt grad, så sørger tyngdekraften automatisk for, at man ikke kan sove der,« siger han.

Der findes ikke opgørelser over, hvor mange eksempler, der findes på »fjendtlig arkitektur«. I Danmark er den imidlertid mere subtil end i mange andre lande, fortæller Ole B. Jensen:

»Den lænende bænk er den rare version. I det store udland har de barberblade og pigge, som stikker sig ind i kroppen, hvis man sætter sig på dem,« siger han:

»Det her er ikke noget, der er faldet ned fra himlen. Det er noget, nogle mennesker har lavet specifikt med et bestemt formål. Man kan så diskutere, om man er enig i det. Man kan synes det er fint at gøre det, men det er meget vigtigt for os, der laver viden og forskning, at vi får vist, hvad det betyder, når man gør sådan nogle ting.«

Hos hjemløseforeningen Hus Forbi har de i øjeblikket fokus på designet i bybilledet, og de tager kraftigt afstand fra det, oplyser Poul Struve Nielsen, der er redaktør på foreningens avis af samme navn.

»Det problematiske er, at man beslutter, at man gerne vil smide en gruppe mennesker væk fra det offentlige rum. De mennesker, der ellers kommer, middelklassen, føler os utrygge over, at der er nogle lidt skæve typer, der ser lidt anderledes ud og måske kan støje lidt. I virkeligheden er det de mennesker, der er udsatte, der har mest grund til at føle sig utrygge,« siger han.

Metroen i København er et af stederne i København, hvor Dark Design er implementeret. Her står der »leaners« - skrå plader, man kan læne sig op af i stedet for bænke man kan sidde eller sove på.

Ud fra et design-perspektiv, mener Ole B. Jensen, at generne i byens arkitektur kan gøre bybilledet mere ensrettet – om det er godt eller skidt, må være op til den enkelte at vurddere:

»Det betyder rent faktisk, at der bliver færre af de skæve, der hvor vi andre færdes. På den lange bane er der ingen, der ved, hvad det kommer til at betyde. Men den klassiske forståelse af, hvad en by indeholder, rummer mange forskellige mennesker og interesser. En afvisning af de skæve vil skubbe dem ud af byen, og det kan på sigt give en mere ensartet by. Om det er kedeligt er et politisk spørgsmål,« siger han.