Danskernes velfærd kommer under pres

Sparekniven kommer i sving i flere kommuner til næste år, efter at regeringen og KL i aftes indgik en et-årig aftale om kommunernes økonomi. Alligevel fastholder regeringen, at aftalen sikrer et uændret serviceniveau.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan se frem til, at kommunernes service i folkeskolerne, børnepasningen og ældreplejen kommer under voldsomt pres til næste år.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indgik lørdag aften en stram aftale om kommunernes økonomi i 2011. Aftalen indebærer, at kommunerne kan bruge 230 mia. kr. på service lige som i år - plus tillæg for løn- og prisstigninger. Men det er lige i underkanten for, hvad nogle af landets hårdest pressede kommuner har brug for, lød det fra formanden for KL, Jan Trøjborg (S).

- Der er i forvejen sparerunder i mange kommuner, og der er sikkert også kommuner, som må ud i en spareøvelse i forbindelse med budgettet for 2011. Det er vanskelige tider for dansk økonomi, og der er ikke noget, der falder ned fra himlen, hverken penge eller mana. For os har opgaven været at sikre et råderum til så meget borgernær service som muligt, sagde Jan Trøjborg.

Anlægsudgifter barberes ned

Samtidig bliver kommunernes anlægsbudgetter barberet ned fra over 20 til 15 mia. kr., men aftalen sikrer, at kommmuner kan fortsætte planlagte byggerier af nye skoler, daginstitutioner og ældreboliger. Aftalen indebærer bl.a. også en række initiativer, som skal bremse væksten i udgifter til specialundervisning, hjælp til handicappede, sindslidende og omsorgstruede børn, som er en del af budgettet for det såkaldte specialiserede socialområde, der hidtil er vokset med en mia. kr. årligt.

Derudover får kommunerne en opskrift på, hvordan de kan frigøre 1,1 mia. kr. til mere service ved at udføre deres nuværende opgaver på en smartere og mere effektiv måde.

En vanskelig opgave at nå frem til aftale

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var glad for, at det lykkedes at indgå en stram økonomiaftale med kommunerne inden for rammen af nul-vækst, som regeringen har aftalt med Dansk Folkeparti i forbindelse med genopretningsplanen for dansk økonomi. Og han mener, at danskerne med aftalen kan se frem til et uændret kommunalt serviceniveau.

- Det var en meget vanskelig opgave, vi var igennem. Vi er blevet enige om række gode initiativer, der undersøtter kommunernes styringsmuligheder på folkeskoleområdet og det specialiserede socialområde. Det giver kommunerne mulighed for at foretage nødvendige lokale prioriteringer og omstillinger i de kommende år.

Kommunerne skal ifølge genopretningsaftalen overholde nulvækst frem til og med 2013, men økonomiaftalen blev stik imod finansministerens ønsker kun en aftale for 2011 og ikke en tre-årig aftale.