Danskernes SU-gæld overstiger nu 30 milliarder kroner

Såvel den samlede som den individuelle studiegæld bliver ved med at stige. Det kan hænge sammen med, at flere blev nødt til at tage SU-lån i forbindelse med krisen. Det kan også hænge sammen med nye udgifter til eksempelvis iPhones. For langt de fleste er et studielån dog en god investering i uddannelse og dermed bedre løn.

Danskernes SU-gæld efter afsluttede studier bliver ved med at vokse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes gæld til SU-lån bliver med at vokse og har nu rundet de 30 milliarder kroner, hvilket er hele 33 procent mere end i 2012.

Det fremgår af en opgørelse foretaget af lånerådgivnings-portalen fair-laan.dk baseret på tal fra ATP, der også når frem til, at de enkelte SU-gæld bliver ved med at vokse.

Således skyldte cirka 468.000 danskere med en afsluttet og SU-berettiget uddannelse bag sig sidste år i gennemsnit godt 65.300 kr. på deres studielån. Det er en stigning på 13 procent i forhold til 2012, da gælden på studielån i snit var 57.800 kroner.

Ifølge direktør for fair-laan.dk Andreas Linde vidner udviklingen om, at det er blevet dyrere at være studerende. Han henviser til, at selve SUen de seneste mange år så godt som ikke er steget, samtidig med at det koster stadig mere at leje et værelse eller en lejlighed, ligesom også »inflationen gør det hele lidt dyrere hvert år«.

Sarah Sønderup, pædagogstuderende på andet år på UCCs Campus Carlsberg om studielån: »Jeg er enlig mor. Jeg er nødt til at tage studielån. Jeg tager det højeste lån, jeg kan. Jeg prøver at finde tid til at arbejde, men det er svært med et barn. Lige nu tænker jeg ikke over, at jeg tager får gæld. Jeg vil jo gerne have uddannelsen, og jeg tror nok, jeg skal få et arbejde bagefter«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Man bliver bare lidt mere presset. Først og fremmest hænger det sammen med boligudgifterne. I de store byer er man med SU alene i minus fra starten. Det er svært at finde et værelse til under 4.000 kroner om måneden, og så er der stort set ikke penge tilbage, når huslejen er betalt,« siger han:

»Man kan gøre to ting. Seriøst overveje at arbejde mere ved siden af studierne, eller man kan sørge for at være bevidst om, at der kommer en regning senere.«

Johan Meyer Hector, pædagogstuderende på andet år på UCCs Campus Carlsberg, om studielån: »Jeg er hjemmeboende, så jeg har ikke brug for lån. Til gengæld får jeg ikke så meget i SU som hjemmeboende, og jeg synes ikke det er helt så nemt at få et fritidsjob. Hvis jeg skulle have brug for at låne, kunne jeg låne af min familie. Men jeg ved godt, det ikke er alle, der kan det. Jeg hader at have gæld«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Andreas Linde erkender, at danskernes samlede SU-gæld kan forklares med, at stadig flere gennemfører en SU- og dermed også SU-låneberrettiget uddannelse.

Samme vurderingen kommer fra chef-økonom i Danske Bank Las Olsen. Men, understreger Las Olsen, den samlede gæld kan formentlig også forklares med, at det i forbindelse med krisen fra 2008 og frem var svært for studerende at finde sig et arbejde.

»Noget af det, der skete, var, at det blev markant sværere at få et job, mens man studerende. Det kan sagtens have betydet, at flere har optaget SU-lån,« siger han.

Ifølge Las Olsen har »de fleste glæde af SU-lån«. Det er med til at sikre dem en uddannelse og dermed bedre løn samt større jobsikkerhed, forklarer han.

Magnus Ranum Grønsdal:, pædagogstuderende på andet år på UCCs Campus Carlsberg, om studielån: »Jeg tager ikke SU-lån, men så har jeg til gengæld lånt penge af min onkel, så jeg havde til et indskud til min lejlighed. Jeg får SU og har studiejob ved siden af, så jeg kan godt få det til at løbe rundt. Egentlig er jeg imod at låne, men jeg var nødt til det med lejligheden«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Set i det lys bør det ikke være noget problem, at det koster noget at tage en uddannelse i form af gæld. Men gennemfører man ikke sin uddannelse, så kan det være et problem. Så har man ingen uddannelse, men stadig gæld,« siger han.

Studielån er billige. Efter endt uddannelse er renten på godt en procent uden nævneværdige gebyrer og administrationsudgifter.

»Men det er et lån, der stiller krav til selvdisciplin. Der er ingen kreditvurdering. Man får det bare, så man skal sørge for at have en plan for, hvordan man forestiller sig at afvikle det,« lyder anbefalingen fra Las Olsen.

Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen er enig i, at »man ikke skal have dårlig samvittighed over at låne til sin uddannelse«.

»Men,« tilføjer hun, »man skal kun låne, hvis man har brug for at låne.«

»Når man engang er færdig, har fået sit første job og måske gerne vil købe ejerbolig, er noget af det, banker kigger på, hvad man har af gæld,« siger hun.

Simone Isaksen, pædagogstuderende på andet år på UCCs Campus Carlsberg, om studielån: »Jeg har en hjertelidelse. Derfor får jeg dobbelt SU, og så behøver jeg ikke tage SU-lån. Jeg kan pga. min lidelse ikke have et arbejde ved siden af. Men jeg er lige flyttet hjemmefra, så jeg har da tænkt lidt over det med at tage et lån«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen var den indviduelle SU-gæld i 2010 omkring 55.000 kroner. I dag er den 10.000 kroner højere. Men på grund af inflationen er den reelt kun steget med omkring det halve, vurderer forbrugerøkonomen.

»Men tænk lige tilbage til 2010. Dengang var iPad og iPhone næsten ukendte ord. I dag er de en helt naturlig del af IT-pakken for unge. Og det koster,« siger hun.