Danskernes levealder tager kæmpe hop

Den gennemsnitlige levealder er på ét år øget med over et halvt år for mænd og 0,78 for kvinder. Det er et markant hop i forhold til tidligere fremskrivninger.

Et par frivillige ældre mænd underviser frivilligt en flok ældre damer i "EDB" onsdag den 21. januar 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyfødte Dagmar eller Alfred kan se frem til et øget antal leveår på jorden.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige levetid det seneste år er steget markant. Mænd levede sidste år gennemsnitligt 78,5 år, mens kvindernes middellevetid steg til 82,7 år.

Tallene er på et år steget med hele 0,54 år for herrernes vedkommende, mens kvinderne har fået 0,78 år mere ifølge statistikkerne.

Den gennemsnitlige levealder er i mange år steget støt. For 20 år siden lå gennemsnittet for mænd på 72,6, mens det for kvinder var knap 78 år.

Men i år er tallet altså steget særligt meget, da middellevetiden de seneste ti år er vokset med 0,33 år i gennemsnit. Ifølge Danmarks Statistik hænger det seneste års store stigning sammen med, at der har været færre influenzaepidemier, som er kendt for at øge dødeligheden for især ældre.

Ser man på de områder i Danmark, der huser de mest standhaftige danskere, tegner Nordsjælland sig for de bedste levevilkår med en gennemsnitlig levetid sidste år på knap 80 år for mænd og 83,4 år for kvinder. Bundskraberen findes i København, hvor mænd med en hovedstadsadresse i gennemsnit levede 76,4 år gamle. I de københavnske kvinders tilfælde var middellevetiden på 81,6 år.

Med den stigende levetid øges sandsynligheden også for, at Danmark i fremtiden vil se flere ældre putte 100 lys i fødselsdagslagkagen. Men indtil videre tyder statistikken på, at det »kun« vil være syv ud af tusinde mænd, der kan fejre den runde fødselsdag og knap tre ud af hundrede kvinder.