Danskernes forbrug af lykkepiller eksploderer

Danmark er det land i OECD, hvor forbruget af lykkepiller er vokset mest i perioden fra 2000 til 2005, viser ny rapport. Og stigningen ser ud til at fortsætte.

Vi spiser lykkepiller som aldrig før. Og stigningen i forbruget er størst i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox

Danskerne spiser lykkepiller som aldrig før. Hvor danskerne i 2000 brugte 35 dagsdoser antidepressive piller per 1000 voksne, var tallet i 2005 vokset til 60. Altså tæt på en fordobling.

Dermed er Danmark det OECD-land, der har opnået den største vækst i forbruget af lykkepiller fra 2000 til 2005.

Stigningen i det danske forbrug har været mere end dobbelt så stor som væksten i et gennemsnitligt OECD-land. Dét viser nye tal fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, som Ugebrevet A4 har analyseret.

På anden, tredje og fjerdepladsen kommer Island, Australien og Sverige, hvor forbruget af lykkepiller er vokset med henholdsvis 24, 21 og 18 dagsdoser.
Tilmed ser det ud til, at danskernes forbrug af lykkepiller er fortsat op efter 2005.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen, der minutiøst følger danskernes forbrug af medicin, voksede salget af lykkepiller med otte procent fra første halvår 2006 til første halvår 2007.

Speciallæge i almen medicin og initiativtager til netværket Læger uden sponsor, Inga Marie Lunde, mener, at den voldsomme vækst i danskernes pilleforbrug er et paradoks:

- Aldrig har vi haft flere i arbejde, aldrig har vi haft mere velfærd, aldrig har vi haft det bedre økonomisk, og alligevel har vi aldrig haft større psykiske problemer i befolkningen, siger hun til A4.

En forklaring kan ifølge Inga Marie Lunde være, at netop den generelt høje tilfredshed med livet gør, at udsving i ens humør tolkes som tegn på sygdom:
- Men der er jo situation, hvor man ikke kan undgå at blive ked af det. Når man har sorg, kriser og tab, så bliver man jo ulykkelig, ellers skulle man være afstumpet.

Professor og depressionsforsker Lars Kessing fra Rigshospitalet har en mere positiv forklaring på væksten i forbruget.

- Medicinen er simpelthen mere effektiv og har færre bivirkninger, siger han.
Det er dog det samme som at sige, at man bare skal kaste sig hæmningsløst ud i et forbrug af lykkepiller.

- Man skal ikke bruge medicinen, bare fordi man har "ondt i livet", siger Lars Kessing til ugebrevet.

Lektor Claus Møldrup fra Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet mener også, at man ligesom med al mulig anden medicin bør bruge lykkepillerne med omtanke.

Han skynder sig dog at understrege, at holdningen blandt mange eksperter også er, at danskerne tidligere har været underbehandlede:

- Måske er fakta bare, at vi nu er kommet op på det rette niveau, siger han.

Claus Møldrup henviser endvidere til, at når Danmark har et væsentligt højere forbrug end andre OECD-lande, så hænger det blandt sammen med, at vi kulturelt har en stor accept af og forståelse for depressioner.

/ritzau/