Danskerne vil stemme om EU-traktat

Et klart flertal af danskerne vil stemme om den nye EU-traktat. Især Socialdemokraterne er under hårdt pres fra deres vælgere.

Et flertal af danskerne er bedøvende ligeglade med, om regeringen rent juridisk behøver at sende den nye EU-traktat til folkeafstemning eller ej. De vil have en folkeafstemning om traktaten uanset hvad, viser en ny meningsmåling, som Catinét har foretaget for Ritzau.

52,7 procent af danskerne mener, at en ny traktat skal til folkeafstemning, også selv om Danmark ikke afgiver suverænitet til EU. En tredjedel vil helst slippe for en folkeafstemning, hvis den kan undgås, mens godt 13 procent svarer "ved ikke".

SF-formand Villy Søvndal håber, at den klare udmelding fra vælgerne kan få Socialdemokraterne og De Radikale til at hjælpe med at lægge pres på regeringen for at få en afstemning om den kommende traktat.

- Det er klart, at Fogh er bange. Han har set i Frankrig og Holland, hvad der kan ske ved en folkeafstemning. Men jeg forstår ikke, hvorfor Socialdemokraterne og De Radikale vil komme Fogh til undsætning i den her sag, siger Søvndal.

Socialdemokraternes EU-ordfører, Svend Auken, afviser at tage stilling til spørgsmålet om en folkeafstemning, før den færdige traktat ligger på bordet. Men 60 procent af socialdemokraternes vælgere mener, at der skal stemmes om traktaten.

/ritzau/