Danskerne vil spare på krigen i Afghanistan

Et flertal af danskerne vil hellere bruge skattekroner på velfærden herhjemme end på krigen i Afghanistan. Men det gælder vores egen sikkerhed, siger udenrigsministeren.

Danske soldater i konvoj i Helmand-provinsen. Her en pansret mandskabsvogn i ørkenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imens politikerne diskuterer besparelser på velfærden, peger et flertal af danskerne på, at krigen i Afghanistan er blevet alt for dyr. Det viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Godt en fjerdedel af danskerne mener, at der ikke kan spares på indsatsen i Afghanistan, mens den resterende del af befolkningen kræver et loft over udgifterne eller deciderede besparelser.

Din mening: Skal
vi spare på indsatsen i Afghanistan?

Målingen kommer samtidig med regeringens varslede besparelser i den kommunale velfærd, og står det til et flertal af vælgerne, er den kommunale service vigtigere end krigen i Afghanistan:

Blot tre procent af befolkningen er rede til at spare på velfærden for at bruge flere penge i kampen mod den afghanske Taleban-milits.

Holdningen i befolkningen kommer ikke bag på Afghanistan-ekspert ved Forsvarsakademiet i København Peter Dahl Truelsen.

»Især i sparetider som disse, er det egentlig ikke så mærkeligt, at folk hellere vil bruge pengene på det nære herhjemme end på noget abstrakt langt fra Danmark,« siger han.

I år løber de samlede omkostninger for styrken i Afghanistan op i 2,3 milliarder kroner - det er 1,3 milliarder kroner mere end budgetteret.

Ministre står fast på indsatsen

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) er skeptisk over for koblingen til sparekravene over for kommunerne.

»Pengene til Afghanistan stammer jo fra forsvarets langsigtede og faste økonomiske ramme, som er vedtaget med bred opbakning i Folketinget. Forsvarets budgetter ligger fast og er uafhængige af kommunernes økonomiske rammer. Derfor kan man ikke uden videre koble prioriteringen af velfærd med prioriteringen af en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitik,« påpeger Gitte Lillelund Bech.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) fremhæver, at indsatsen gælder vores egen sikkerhed:

»I Afghanistan bekæmper vi terrortruslen, der også er rettet mod os. Og vi bidrager til stabilitet og udvikling i et af verdens fattigste lande.«

Gallup-målingen kommer få dage før, forsvarschefen skal præsentere sit bud på besparelser over for forsvarsministeren. Disse besparelser kan komme til at betyde lukninger af flere kaserner.