Danskerne vil rocke i Guds eget hus

Rockkoncerter, loppemarkeder eller byfest. Et flertal af danskerne vil gerne bruge kirken til mere end gudstjenester. En ny lovændring giver menighedsrådene mulighed til at stille kirken til rådighed for »ikke-kirkelige« formål.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karoliina Paatos
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tredjedel af danskerne vil gerne kunne kaste med håret til rockkoncerter i Guds eget hus, og syv ud af ti vil gerne til en forfatterprædiken. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov, der har spurgt mere end 1.000 danskere, på vegne af Kristeligt Dagblad. Undersøgelsen er foretaget, efter et flertal i Folketinget netop har vedtaget at give menighedsrådene lov til at bruge kirkerne til »ikke-kirkelige« formål.

»Folkekirken tilhører almenvellet. Staten har bare besluttet, at menighedsrådene administrerer kirken. Det kan derfor ikke være rigtigt, at kirkerne er lukket for andet end det, der lugter rigtig meget af evangelisk-luthersk kirke. Medlemmerne betaler jo for kirkerne, og de står alligevel tomme det meste af ugen,« siger lektor i teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen til Kristeligt Dagblad.

Aktiviteter som rockkoncerter, loppemarkeder, forfatterprædikener, og ældrecenter møder bred opbakning blandt de adspurgte, og teologilektoren kaldet det et »klart signal om folkelig opbakning«.

Men ikke alle er lige glade for den nye lovændring. Agnete Raahauge, der er sognepræst i Hørup Sogn og redaktør af tidsskriftet Tidehverv, kalder det en lavkirkelig tendens.

»Det er rigtigt, at det er ordet, der helliger huset, men kirkerne er samtidig bygget til noget bestemt. De er bygget, for at vi kan høre Guds ord,« siger hun til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

»Når vi vil bruge dem til den slags pjank, så er det en mangel på pietet over for vore forfædre, som ofrede sig for at få bygget de stenkirker. Det er muligt, at almenvellet har alle mulige idéer om, hvad man kan bruge alt muligt til. Når det bliver tilstrækkeligt åndløst, vil vi også molestere kirken, holde rockkoncerter, pjaske i døbefonten og hoppe på bænkene. Jeg væmmes.«