Danskerne vil legalisere hash og lade staten stå for salget

Et flertal af danskerne vil ifølge en ny meningsmåling have legaliseret cannabis. I stedet skal staten stå for opgaven med salget.

De fleste danskere bakker op om at legalisere hash og lade staten stå for salget. Det samme gør politikerne Laura Rosenvinge (S) (t.v.) og Louise Thomsen (V), der er medlemmer af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af danskerne vil have hash legaliseret og lade staten stå for salget.

Det viser en meningsmåling, som Norstat har foretaget blandt 1.001 personer, der udgør et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning. Det er den danske cannabisaktivist Khodor Merhi, der har bedt Norstat foretage målingen.

I målingen svarer 54 procent ja til spørgsmålet »synes du man bør legalisere cannabis og lade staten stå for salget af det?«

28 procent svarer nej, mens de resterende 18 procent svarer »ved ikke«.

Opbakningen til legaliseringsordningen ses hos vælgere fra stort set alle politiske partier inklusive eksempelvis Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Moderaterne.

Kun blandt vælgere, der stemmer på Venstre, Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne, bakker færre end hver anden op. Hos Venstres og Konservatives vælgere lyder opbakningen på henholdsvis 40 procent og 44 procent.

Lavtuddannede skiller sig ud

I Københavns Kommune har Venstres byrådsmedlemmer dog besluttet at bakke op om en legalisering. Kommunen har i årevis villet køre forsøg med at legalisere hash, men regeringen har sagt nej.

I år har kommunen igen sat gang i en forespørgsel til regeringen om at få lov at lave en forsøgsordning.

Sagen ligger dog stadig på kommunens bord, men forventes at blive håndteret i kommunens økonomiforvaltning i løbet af fjerde kvartal i år.

Målingen tyder på, at holdningen til spørgsmålet om legalisering af hash er helt uafhængig af, hvilken indkomstgruppe man tilhører.

Legaliseringen får lige stor opbakning fra folk med en årlig husstandsindkomst under 100.000 kroner og dem, der tjener over en million kroner.

Folk, der kun har en folkeskoleuddannelse som højeste fuldførte uddannelse, er til gengæld særligt positive. Her går 70 procent ind for legaliseringen.

Blandt danskere med en kort videregående uddannelse bakker 51 procent op. Blandt dem med en mellemlang eller lang uddannelse er opbakningen målt til henholdsvis 55 procent og 48 procent.