Danskerne vil have økologi i børnehaven og på plejehjemmet

Otte ud af ti forbrugere bakker ifølge en ny undersøgelse op om mere økologi i de offentlige køkkener - også selv om måltiderne bliver dyrere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal serveres økologisk mad rundt omkring i børnehaverne og på plejehjemmene og hospitalerne, er danskerne enige om.

Otte ud af ti forbrugere mener, at den halve million måltider, der serveres i de offentlige køkkener i Danmark hver dag, bør være økologiske, viser en ny undersøgelse foretaget blandt 1.005 personer, som forskningsenheden MAPP på Aarhus Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.

»Det er positivt, at så mange bakker op om vores økologiske projekt,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Regeringen har med Økologisk Handlingsplan 2020 som mål at fremme økologien i Danmark - blandt andet ved at fordoble det økologiske areal i 2020, og der er derudover afsat midler til at omstille de offentlige køkkener til økologi. Går man med i projektsamarbejdet, som er frivilligt, forpligter man sig til at leve op til regeringens målsætning om, at minimum 60 procent af de samlede råvarer, der indgår i et offentligt måltid, skal være økologiske.

»Når 700 offentlige køkkener og private spisesteder i dag har et økologisk spisemærke, dokumenterer det, at der er vilje til at bakke op om økologien, også hos dem der knokler ude ved komfurerne,« siger Dan Jørgensen.

Danskerne er også med på at bakke op om økologien, selv om frokosten i børnehaven og aftensmaden på plejehjemmet bliver dyrere.

60 procent af de adspurgte vil således acceptere, at de offentlige måltider bliver op til fem procent dyrere, hvis regeringens økologiske handlingsplan gennemføres. Overordnet konkluderer MAPP i undersøgelsen, at »den danske befolkning i overvejende grad har en positiv indstilling til at fremme økologi i de offentlige køkkener«.

Det er især kvinder, folk med højere indkomster og længere uddannelser, unge og byboere, der er økologi-positive, mens mænd og folk med lave indkomster og korte uddannelser, ældre og folk i landområderne er mindre positive.

Undersøgelsen konkluderer samtidig, at der er en klar sammenhæng mellem deltagernes eget forbrug af økologiske produkter og deres holdning til økologisk mad i de offentlige køkkener. De, der selv køber økologisk, er mere positive over for økologisk mad i det offentlige.