Danskerne vil have grænsekontrol

Den folkelige opbakning til grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse er markant. Ekspert påpeger, at jo længere danskerne bor fra grænsen, desto større er opbakningen til grænsekontrollen.

Et flertal af de adspurgte ønsker i en Gallup-måling foretaget for Berlingske permanent grænsekontrol. Dette er dog ikke muligt, idet EU-regler forbyder netop permanent grænsekontrol. Her er det en stikprøvekontrol ved Padborg. Fold sammen
Læs mere

Regeringen kan med sindsro forlænge grænsekontrollen, som det skete i går. For danskerne giver massiv opbakning til at værne Danmark med grænsekontrol i flygtningekrisen. I en Gallup-måling udført for Berlingske mener 40 procent af de adspurgte, at alle rejsende over grænsen skal tjekkes, mens blot 20 procent mener, at grænsekontrollen bør afskaffes.

Læst med udlændingeminister Inger Støjbergs øjne afspejler Gallup-målingen en udbredt bekymring blandt danskerne for flygtningesituationen.

»Den fortæller mig først og fremmest, at danskerne bakker op om grænsekontrol i den ene eller anden form og om regeringens politik på det her område. Og det er jeg meget tilfreds med,« siger ministeren.

Regeringen forlængede i går stikprøvekontrollen ved grænsen til Tyskland i yderligere 20 dage, frem til 3. februar.

Ind til videre holder regeringen dog fast i stikprøver, siger Inger Støjberg:

»Overordnet set skal situationen løses på europæisk plan og ved at få styr på de ydre grænser, men indtil det er sket, er opgaven så at finde den rette balance mellem, at vi på den ene side opretholder den frie bevægelighed og på den anden side kan opretholde ro og orden i Danmark,« begrunder Inger Støjberg.

Forsker: Opbakningen er forventelig

Argumentet for den midlertidige kontrol er fortsat, at regeringen vil undgå en ophobning af flygtninge og migranter, efter at Sverige har indført ID-kontrol. Spørger man danskerne om varigheden af kontrollen, bør den være permanent, mener 55 procent af de i alt 971 adspurgte personer.

Ifølge Schengen-reglerne har medlemlandene mulighed for under særlige omstændigheder at indføre midlertidig grænsekontrol. En permanent grænsekontrol vil være et brud på reglerne.

Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet, forklarer, at effekterne af regeringens initiativ hidtil har været til at overse, og her ligger en del af forklaringen på opbakningen, mener hun.

»Så længe stikprøvekontrollen ikke er voldsomt generende for den daglige trafik, er det ikke forventeligt, at der er stor folkelig protest mod denne. Men man må samtidig også sige, at de politiske målinger ikke har givet regeringen vind i sejlene efter indførelsen af grænsekontrollen,« siger Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

De Radikale, som er modstandere af grænsekontrollen, kalder Gallup-resultatet »dybt forventeligt«:

»Det er ikke mærkeligt, når statsministeren, regeringens støttepartier og den såkaldte opposition i form af Socialdemokraterne fortæller, at vi skal være bange for flygtningesituationen, og at grænsen til Tyskland er en af grundene til frygten,« siger Sofie Carsten Nielsen, partiets udlændingeordfører, og fortsætter:

»Problemet er bare, at der ikke kommer færre flygtninge til Danmark, fordi vi indfører stikprøvekontrol ved grænsen. Den kontrol, som kan give os styr på sagerne, skal finde sted ved EUs ydre grænse i fællesskab.«

Grænseeksperten Gerd Battrup påpeger, at undersøgelser tidligere har vist, at jo længere væk folk bor fra grænsen, desto større er opbakningen til at sænke bommen.

»Opbakningen til grænsekontrollen afspejler en længsel efter tryghed i en urolig verden, og den bør man ikke kimse ad. Når Dansk Folkeparti forklarer ønsket om grænsekontrol med forestillingen om en tolder med et venligt blik og et nik, når man passerer grænsen, kan man finde tryghed i det. Men spørger man de togpassagerer, der står og venter på perronen i Københavns Lufthavn, tror jeg ikke, at man finder samme opbakning, som Gallup-målingen afspejler. Jo længere man er fra situationen, desto gladere er man for permanent grænsekontrol. Det har tidligere undersøgelser også vist.«

Dansk Folkeparti genkender holdningerne

Udlændingeordfører hos Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, mener, at Gallup-målingen afspejler en rodfæstet holdning blandt danskerne, der står i kontrast til store dele af Christiansborg.

»Det er interessante tal, der bekræfter den oplevelse, jeg har, når man bevæger sig rundt i det danske samfund. Her kommer høj som lav med positive tilkendegivelser omkring mere grænsekontrol. Jeg tror, det er noget menneskeligt, at man godt vil have lidt styr på, hvem der kommer og går,« siger han.

Martin Henriksen køber ikke påstanden om, at en permanent grænsekontrol, vil sende virksomheder på flugt.

»Påstanden om at alle virksomheder vil flygte, hvis der blev indført grænsekontrol, er absurd. Der findes masser af lande med kontrol over grænserne med et spirende erhvervsliv. Jeg har aldrig hørt en virksomhedsleder bruge grænsekontrol som argument for at fravælge et land,« siger Martin Henriksen.

Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen, mener, at målingen giver opbakning til den nuværende kurs:

»Jeg tager det ikke som et tegn på, at danskerne vil lukke sig inde, men det er en rettidig omhu for at sikre, at vi kan håndtere en meget alvorlig situation.«