Danskerne vil betale sig ud af krisen

Brugerbetaling og højere skatter er de fleste vælgeres svar på den økonomiske krise, viser en undersøgelse fra Gallup. V-vælgerne er blandt de mindst krisebevidste.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen af befolkningen er parat til at betale af egen lomme i form af højere skatter eller øget brugerbetaling for at dække det stadigt større hul i statskassen. Samtidig er hver femte dansker klar til at acceptere decideret ringere velfærd for at få Danmark på økonomisk ret kurs igen, viser en måling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende,

Målingen kommer dagen inden, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at fremlægge et dystert kasseeftersyn af landets økonomi og samtidig præsentere regeringens overordnede udspil til en løsning: Nulvækst i kommunerne og sandsynligvis besparelser i staten.

Men selv om en stor del af befolkningen gerne vil udstede en ekstra check til finansministeren, så afviser det største regeringsparti blankt at tage imod tilbuddet.

»Hvis vi øger skatterne, forringer vi konkurrenceevnen og øger arbejdsløsheden. Der er ingen nemme løsninger,« siger Venstres finansordfører Tina Nedergaard.

Regeringstoppen har gentagne gange luftet frygten for, at danskerne ikke forstår omfanget af den økonomiske krise. 15 procent af befolkningen er da også sikre på, at problemerne forsvinder af sig selv, og den opfattelse deles ikke mindst af statsministerens eget vælgerkorps, hvor hver femte er overbevist om, at de økonomiske problemer løser sig selv.

Hos Socialdemokraterne glæder finansordfører Morten Bødskov sig over, at danskerne har viljen til at betale for at redde velfærden, mens de Konservative er bekymrede for de mange, der tror, at tingene forsvinder af sig selv eller kan løses med højere skatter.

»Det gode er, at undersøgelsen viser, at der er en krisebevidsthed. Men der er for mange, der tror at det forsvinder af sig selv, og højere skatter vil være en katastrofe for dansk økonomi,« siger partiets finansordfører Mike Legarth.

Mens regeringen arbejder på højtryk med de økonomiske udfordringer, fik 240.000 ansatte i 6.100 industrivirksomheder fornyet overenskomsten natten til i går. Og selv om resultatet blev meget beskedne lønstigninger, så er det ikke i sig selv nok til at rette landets skrantende økonomi op.

»Det positive er, at korthuset ikke vælter med denne overenskomstfornyelse, men omvendt får det heller ikke ligefrem væksten til at eksplodere,« påpeger cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.