Danskerne vil af med EU-forbehold

Danskerne har aldrig været så tændte på at afskaffe EU-forbeholdet på det militære område som i en ny Gallupmåling. Samtidig ønsker også et stærkt stigende flertal at komme af med retsforbeholdet. Ja-partierne har vind i sejlene, mener ekspert.

Danskerne er klar til at stemme om EU-forbeholdene, også om valutaen, hvor halvdelen af vælgerne vil afskaffe kronen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på den seneste tids heftige EU-debat er danskernes lyst til at sige farvel til EU-forbeholdene steget til nye højder.

For bare tre måneder siden var kun 50 pct. af danskerne parat til et opgør med forsvarsforbeholdet, og det tal er i dag steget til 60 pct. – det højeste siden forbeholdene blev indført i 1993. På samme måde er opbakningen til at sløjfe retsforbeholdet siden oktober steget fra 48 til hele 58 pct. Det viser en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.

Mere jævnt ser det ud med den fælles mønt, euroen, hvor opbakningen til at afskaffe kronen ligger stabilt på omkring 50 pct. 42 pct. vil holde fast i kronen.

EU-ekspert fra Københavns Universitet Marlene Wind mener, det har spillet en stor rolle, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gik til angreb på forbeholdene i sin nytårstale.

»Den her måling viser, at politikerne ikke behøver at være så bange, som de behøvede for bare få uger siden. Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, men det her er nogle ret entydige og klare tal, som må give dem, der gerne vil af med forbeholdene, vind i sejlene,« siger hun.

I målingen afviser et flertal af danskerne en samlet afstemning om alle forbehold på én gang, som S-leder Helle Thorning-Schmidt ellers har foreslået. Kun 31 pct. bakker op om en altafgørende afstemning, mens 59 pct. vil stemme om forbeholdene hver for sig. Det styrker SF-formand Villy Søvndals overbevisning om, at en samlet EU-afstemning ikke er vejen frem.

»Vi vil advare statsministeren imod »big bang«, for det vil med sikkerhed ende med, at man taber folkeafstemningen,« siger han.

Kan SF overhovedet bakke op om en løsning, der indeholder en samlet afstemning?

»Nej, det kan vi ikke,« lyder det fra lederen af SF, som statsministeren vil strække sig langt for at få med i en endelig aftale.