Danskerne uenige om effekten af den danske indsats

Hver tredje dansker vurderer, at den danske mission i Irak har forbedret forholdene i Syd-irak. Men næsten halvdelen af den danske befolkning ser indsatsen som værende uden effekt.

Mens hver tredje dansker er overbevist om, at den danske tilstedeværelse i det sydlige Irak har hjulpet med til at forbedre forholdene, så mener næsten halvdelen af vælgerne, at den danske mission har været uden synderlig effekt.

Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske Tidende.

At 43 procent svarer »hverken eller« på spørgsmålet om, hvorvidt den danske mission har forbedret eller forværret forholdene i regionen, kommer ikke som en overraskelse for forsvars- og sikkerhedsekspert Peter Viggo Jakobsen.

»Hvis man går ud i den enkelte landsby og ser, at de har fået en brønd mere eller en skole, så kan man godt sige, at nede på mikroniveau har den danske tilstedeværelse forbedret det. Men det andet man kan stille spørgsmål ved er, hvor længe denne forbedring varer, for hvis skolen bliver smadret dagen efter, at vi er taget hjem, så er man lige vidt. Men jeg kan godt forstå at de fleste mennesker de 43 procent siger, at vi nok ikke har gjort den store forskel. Så på baggrund af de analyser og meldinger, der har været på det sidste, er jeg egentlig ikke så overrasket over, at de tal ligger, som de gør,« siger lektor Peter Viggo Jakobsen fra Københavns Universitet.

Af de adspurgte mener 34 pct., at den danske mission har forbedret forholdene for irakerne, mens blot 12 pct. mener at danskernes tilstedeværelse direkte har forværret den.

»Danskerne har en særlig evne til at fokusere på, at situationen i Irak måske er noget rod, men at »drengene« dernede har gjort et godt stykke arbejde. Så det er dét, som fylder og ikke så meget den store sammenhæng,« siger sikkerhedsekspert og forsker ved dansk Institut for Internationale Studier, Anja Dalgaard-Nielsen.

Modsat forholder det sig ifølge Anja Dalgaard-Nielsen med den amerikanske og britiske offentlighed:

»De kigger mere på det store billede også fordi de jo er større spillere og ikke kan komme uden om at påtage sig en større del af ansvaret. Det kan man måske godt, hvis man er dansker,« siger hun.

Basra er problematisk
Forsvarsminister Søren Gade har tidligere sagt om sikkerhedssituationen og den danske indsats: »Basra er et helt specielt problem. Der er byer vi ikke når, og det er ingen overraskelse. Overordnet for Irak er sikkerhedssituationen ikke så god, som jeg havde regnet med heller ikke i Basra, men i nogle af de områder hvor danskerne har været, har man et godt forhold til lokalbefolkningen og har fået gennemført projekter.«