Danskerne tror på Kina som ny supermagt

Om 10 år vil USA ikke længere være verdens økonomiske supermagt. Det vil Kina, mener mere end halvdelen af danskerne.

Ifølge flere analyser vil Kina, der i dag har verdens andenstørste økonomi, allerede i løbet af de næste fem år have overgået USA. på billedet: Det kinesiske og amerikanske flag foran den amerikanske ambassade i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ed Jones
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de næste 10 år vil Kina overtage rollen som økonomisk supermagt. Det mener 53 procent af danskerne ifølge en ny meningsmåling gennemført af Megafon for Politiken og TV 2.

- Der er vist ingen tvivl om, at Kina målt på økonomiens samlede størrelse vil være verdens største. Det sker nok allerede inden for de kommende år, siger lektor og Kina-ekspert Clemens Stubbe Østergaard fra Aarhus Universitet til Politiken.

Ifølge flere analyser vil Kina, der i dag har verdens andenstørste økonomi, allerede i løbet af de næste fem år have overgået USA. Men hvornår, det helt præcist kommer til at ske, afhænger blandt andet af, hvordan det går med den økonomiske vækst i de kommende år.

Efter at Kinas økonomi i mange år er vokset med over 10 procent, forventer Den Internationale Valutafond (IMF), at væksten kun vil nå 7,8 procent i år, skriver Politiken. Det vil i givet fald være den laveste vækst i mere end 20 år.

- I de sidste 50-100 år har USAs dominans aldrig været rigtig udfordret. Men nu sker det. Det er noget, som de lægger mærke til i USA. Her tillægger mange det stor betydning, om USA er nummer et eller to i verden, siger Clemens Stubbe Østergaard til avisen.