Danskerne tror, at hver femte dansker er muslim i 2020

Befolkningen i en lang række lande vurderer, at der er væsentligt flere muslimer i deres respektive lande end tilfældet er, viser ny international undersøgelse. Det er problematisk, at danskerne tror, at der bor 900.000 muslimer i Danmark, siger forsker. Men muslimerne er selv skyld i det: »De fylder meget i gadebilledet«, lyder det fra DF.

Danskerne overvurderer, hvor mange muslimer der er i Danmark, viser en ny international undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange procent udgør den muslimske befolkning i Danmark i 2016?

Det spørgsmål er tilsyneladende ikke nemt for danskerne at svare rigtigt på. For blandt de adspurgte i en ny international undersøgelse foretaget af det britiske researchfirma Ipsos Mori var det gennemsnitlige svar:

15 procent er muslimer.

Men i virkeligheden udgør muslimske danskere kun 4,1 procent, ifølge undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen har været at måle kløften mellem virkeligheden og folks opfattelse i 40 lande over hele verden. Den bygger på 27.250 interviews i dette efterår og har undersøgt, hvor lidt mennesker ved om basale fakta om deres befolkning.

Franskmænd: 40 pct. er muslimer i 2020

Danskerne er dog ikke de eneste, der har overvurderet antallet af muslimer i befolkningen. Nationer som Frankrig, Tyskland, Belgien og USA er endnu dårligere til at bedømme, hvor mange muslimer deres respektive lande har.

Franskmændene skønner for eksempel selv, at 31 procent er muslimer - og dermed næsten hver tredje borger. Men i Frankrig er der i dag 7,5 procent med muslimsk baggrund.

Kløften mellem folks opfattelse og virkeligheden er endnu større i Frankrig, når de skal vurdere, hvad antallet er i år 2020.  Her var det gennemsnitlige gæt nemlig, at 40 procent i den franske befolkning er muslimer. Fremskrivningen er dog næsten en femdobling af, hvad den reelle fremskrivning er, ifølge undersøgelsen, nemlig 8,3 procent.

Hos vores tyske naboer tror de også, at antallet af muslimer er væsentligt højere i 2020, end hvad forskningen siger. Tyskerne vurderer, at 31 procent af befolkningen er muslimer, men i 2020 vil det kun være 6,9 procent.

Herhjemme udgør muslimerne 20 procent og dermed hver femte borger, hvis man spørger danskerne. Men det tal er dog væsentligt lavere og vil ifølge undersøgelsen ligge på 5,1 procent.

Forsker: Opfattelsen er problematisk

Lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen, mener, at der er forskellige forklaringer på, hvorfor vi overvurderer antallet af muslimer.

»Når spørgsmålet om muslimer fylder meget i den offentlige debat, får det os til at forstørre idéen om, hvad antallet af muslimer udgør i det danske samfund. Og dermed antager vi nemt, at de omfangsmæssigt også er et stort antal,« siger han.

Han synes, det er problematisk, at danskerne tror, at der i dag er 900.000 muslimer i Danmark, fordi blandt andet medier, politikere og befolkningen ofte skriver om det i den offentlige debat.

»Debatten er ofte forbundet med negative forestillinger om muslimer med alt lige fra terrorisme, til at de vil undergrave samfundet. Det betyder, at man også opfatter det som et negativt problem med forestillingen om mange muslimer, Og det gør det i sidste ende til et problem for muslimer,« siger han.

Løsningen er ifølge KU-lektoren, at medierne netop bringer historier som denne, og forskere bliver ved med at afdække, hvem muslimerne er, hvilke holdninger de har til forskellige samfundsspørgsmål, og hvordan de praktiserer deres religion.

Brian Arly Jacobsen siger, at den muslimske befolkning udgør imellem 4-5 procent, men at det er svært at opgøre antallet af muslimer og det vil kræve eksempelvis en folketælling i Danmark for at finde det præcise antal.

DF: ​»De fylder meget i gadebilledet«

Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører, Martin Henriksen, kan godt forstå, hvorfor danskerne tror, at 15 procent af befolkningen er muslimer.

»Muslimer fylder bare meget og har en evne til konstant at gøre opmærksom på sig selv. De fylder meget i gadebilledet, i den offentlige debat, på institutioner og på arbejdspladser. Det er en meget særlig evne at have, men den har de,« siger han.

Martin Henriksen mener desuden, at muslimer bør diskuteres væsentligt mere i den offentlige debat.

»Danmark bliver jo gradvist et mere og mere muslimsk samfund. Og her burde vi gå mere op i at diskutere, om det er godt eller skidt. Men det spørgsmål er slet ikke noget, vi taler om,« siger han.

DF-ordføreren mener ikke, at de nuværende estimater på antallet af muslimer er et tilstrækkeligt »faktuelt grundlag«. Han vil derfor rette henvendelse til VLAK-regeringen og foreslå dem, at et ministerium sætter sig for at opgøre, hvor mange muslimer der er i Danmark.