Danskerne trodser frygten for terror

Mange danskere finder det sandsynligt, at vi kan blive ramt af terror i løbet af de kommende år. Men truslen får dem hverken til at føle sig utrygge eller undlade at færdes i det offentlige rum.

Danskerne vil ikke ændre deres adfærd med hensyn til terrortruslen, det viser en ny Gallup-undersøgelse. På billedet arbejder politiets teknikere ved indgangen til Krudttønden på Østerbro, hvor det første terrorangreb fandt sted. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Truslen om terror får ikke danskerne til at ændre adfærd, når de venter på toget på Nørreport, går tur på Strøget eller tager til koncert i Parken.

Så klar er meldingen fra langt de fleste danskere her en uge efter sidste weekends skyderier og drab i København, selv om de også mener, at deres land inden for det kommende år meget vel kan blive genstand for endnu et terrorangreb.

Det fremgår af en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske. Ifølge undersøgelsen finder 84 procent af de adspurgte det enten usandsynligt eller meget usandsynligt, at sidste uges terror får dem til at ændre adfærd i forhold til at færdes på offentlige stedet såsom togstationer eller i store forsamlinger.

På samme måde svarer 89 procent af de adspurgte, at de sjældent eller aldrig føler sig utrygge på offentlige steder pga. terrortruslen. Sådan havde de det også i 2011, da 87 procent gav det samme svar til samme spørgsmål.

Men selv om danskerne hverken ser sig en ekstra gang over skulderen eller lader frygten råde, når de bevæger sig i det offentlige rum, så hviler terrortruslen alligevel over dem som en mørk sky. Således er det ifølge 79 procent meget sandsynligt eller sandsynligt, at Danmark det kommende år bliver ramt af et terrorangreb. Det er betydeligt flere end i 2011, da 61 procent nåede frem til samme holdning.Danskernes holdninger til terror kommer ikke bag på sangeren og satirikeren Niels Hausgaard, der i årtier har loddet dybden af den danske folkesjæl.

»Hvad skulle man ellers gøre? Der er jo ikke så mange andre muligheder for os end at leve, som vi plejer at gøre. Vi ved godt, lynet kan slå ned, men det ændrer ikke vores liv,« fortæller han.

Går stille med det

Niels Hausgaard er i øjeblikket på turné, og sidste weekends begivenheder og efterdønningerne af dem »er med i nogle sidebemærkninger«, som han udtrykker det.

»Jeg snakker om det, og jeg snakker også om, hvor voldsomme reaktioner, der har været på det,« siger han:

»Det vil blive en del af mit materiale. Det fylder så meget i pressen, og det er noget, folk ved noget om. Men jeg er forsigtig. Det kan meget let blive for smart og en skamridning af noget, det ellers er bedst at gå stille med.«

Præst og debattør Sørine Gotfredsen kalder det »ren overlevelse«, når danskerne fortsætter med at leve deres liv, som de plejer, trods terror.

»Ellers skulle man gå rundt i en evig undtagelsestilstand. Det kan man ikke holde til,« siger hun:

»Mennesket har lavet en aftale med sig selv om, at livet fortsætter, som det plejer.«

Hun ved ikke, om de i London, Paris, Bagdad, Jerusalem, Karachi og andre byer med terror tæt inde på livet ville svare, som danskerne gør i Berlingskes nye Gallup-undersøgelse. Men hun er sikker på, at »lever man i en evig erfaring af vold og krig, så får man en større grundlæggende utryghed«.

»Men jo længere tid man lever i et samfund så trygt som vores, jo længere tid vil man være om at lægge trygheden fra sig,« siger hun:

»Vi er alt for langt fra at forstå, hvor kort vej der kan være til, at vores fred bliver forstyrret.«

Hun er »selv blevet mere opmærksom i det offentlige rum«.

»Det er ikke noget, der er kommet nu. Det er noget, der gradvist har taget bolig i mig. Jeg har en bevisthed om, at der kan være en trussel,« fortæller Sørine Gotfredsen.

Men har du ændret adfærd?

»Nej, men det er ikke, fordi jeg ikke er bange. Det er, fordi jeg insisterer på ikke at gøre det. Jeg insisterer på, at mit liv skal fortsætte som hidtil, hvor nogle danskere måske bare vil sige, at de jo ikke kan gøre andet,« tilføjer hun.

Stoler på egne værdier

For debattør og konservativ folketingskandidat, Naser Khader, er det »et sundhedstegn« at danskernes liv trods terrortruslen er business as usual. Han ser det som et udtryk for, at »man stoler på egne værdier, og at man stoler på, at politiet gør en indsats«.

»Det er godt og sundt,« mener han.

Af Gallup-undersøgelsen fremgår da også, at 82 procent af de 1.456 adspurgte har stor tillid eller tillid til, at de danske myndigheder kan håndtere en terroraktion i København. For ti år siden var det kun 59 procent.»Det fortæller noget om en klog befolkning, som ikke lader sig skræmme og gå i panik,« siger han og tilføjer, at beslutningstagerne indtil videre har»opført sig ansvarligt«.»Det er ikke som i Paris, hvor der dagen efter var en masse idiotiske forslag,« siger han med henvisning til terrorangrebene i den franske hovedstad for seks uger siden.

Naser Khader minder om, at truslen om terror er en del af hverdagen i så godt som alle lande – dermed også i den arabiske verden – og at »de her naziislamister slår langt flere muslimer end vesterlændinge ihjel«.

»Man er blevet mere bekymret for terror i den arabiske verden. Man har ikke den samme sikkerhed og kontrol som her i Vesten, hvor samfundet fungerer. Men hvis man spørger, hvad der bekymrer folk allermest, så er det ikke terror. Det er sådan noget som fremtidsmulighederne for deres børn og økonomien,« siger han.