Danskerne sparer sig til svamp

Danskerne er blevet så forhippede på at skrue ned for varmen, at landets boligforeninger oplever stigende problemer med skimmelsvamp forårsaget af folks spareiver.

Når skimmelsvamp er værst, kan det antage mange 'spændende' farver. Fold sammen
Læs mere
Foto: MORTEN THUN

Normalt er det godt nyt, når danskerne gør noget ekstra for at spare på varmen. Men det kan også tage overhånd.

I hvert fald oplever flere af landets største boligforeninger, at danskerne sparer så meget på varmen, at de ender op med en ubuden og sundhedsfarlig gæst på væge og lofter. Skimmelsvampen elsker nemlig, når vi ikke lufter ud eller tænder for varmen. Og det mærker man blandt andet hos Arbejdernes Andelsboligforening i Århus, der administrerer 23.000 almennyttige boliger i den jyske hovedstad.

- Det er helt klart en tendens, vi ser. Det har været en glidende overgang siden energikrisen i 70erne. Men lovkravet om varmemålere og de seneste prisstigninger har bevirket, at vi ser mere skimmelsvamp forårsaget af manglende udluftning og ringe opvarmning, fortæller Anders Rønnebro, der er formand for AAB Århus.

Lovkrav om varmemåler

I 1998 blev det et lovkrav, at alle lejeboliger skulle have opsat individuelle varmemålere, så den enkelte lejer betalte for den varme, han eller hun selv brugte. Og det har haft en enorm effekt på folks opvarmningsvaner, fortæller Anders Rønnebro.

- Vi kan se, at alene det måleren bliver sat op har en effekt. Jeg tror, at selv hvis vi satte papmache-målere på folks varmeapparater, ville det have en umiddelbar virkning på deres varmeforbrug, fortæller Anders Rønnebro.

Hos en af landets andre store lejeforeninger Lejerbo har man oplevet en lignende tendens med skimmelsvamp-dannelse, fordi folk sparer på opvarmningen og udluftningen. Her går man nu systematisk til værks for at fastslå, hvad den mugne svamp skyldes.

- Når vi finder ud af, at der er skimmelsvamp i et lejemål, sætter vi en logger op, der måler temperatur og fugtighed. Der kan vi ofte konstatere, at der ikke bliver varmet op og luftet ud i lejemålet, og det er den sikre vej til skimmelsvamp - specielt bag sofaer og reoler ud til ydervægge, fortæller Per Hellmann, der er driftschef for Lejerbo i København.

AAB: Vi tørrer ikke problemet af på lejerne

Landets udlejere er tidligere blevet kritiseret for problemer med skimmelsvamp forårsaget af dårlig vedligeholdelse. Men AAB understreger, at man ikke forsøger at løbe fra det problem, ved at give lejernes opvarmningsvaner skylden.

- Vi kan se, at man i lejligheder, hvor der aldrig før har været problemer pludseligt opstår skimmelsvamp, når nye lejere med nye vaner flytter ind. Det er en klar indikation på, at problemet i nogle tilfælde skyldes folks boligvaner, forklarer Anders Rønnebro.

Luft ud!

Hos Astma Allergi Forbundet der blandt andet varetager skimmelsvampe-ramte danskeres interesser, kender man udmærket til problemet.

- Det er ikke altid bygningernes stand, der bestemmer om folk får skimmelsvamp. Det er vigtigt, at man derfor altid opvarmer alle rum i boligen om vinteren, også selv om man ikke bruger dem, ligesom der i det daglige skal luftes ud. Og så skal man undgå at tørre tøjet indenfor, det skaber rigtig meget fugtighed, fortæller Betina Hjorth, der er rådgivningschef hos Astma Allergi Forbundet.

Skimmelsvamp kan give luftvejsproblemer, hovedpine, hæshed og kan føre til koncentrationsbesvær og træthed.