Danskerne skal spise mere gammel mad

Det skal være slut med at smide knækbrødet i skraldespanden, bare fordi det har overskredet bedst før-datoen. Det skal en ny kampagne lære forbrugerne.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bare fordi pastaen bagest i køkkenskabet ifølge datomærkningen er en uge for gammelt, betyder det ikke nødvendigvis, at det ikke stadig kan spises.

Det tror mange forbrugere fejlagtigt, men en ny kampagne skal lære os at smide mindre mad i skraldespanden.

Det er Fødevarestyrelsen og Forbrugerrådet TÆNK, der står bag, og de vil i fællesskab lære os at kende forskel på fødevarer mærket med »sidste anvendelsesdato« og »bedst før«.

Det er nødvendigt, hvis vi skal undgå, at alt for mange udmærkede madvarer ender på lossepladsen i stedet for på tallerkenen, forklarer fødevareminister Dan Jørgensen (S).

»Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning,« siger han i en skriftlig kommentar.

Kampagnen skal blandt andet sætte fokus på, at mad mærket med »sidste anvendelsesdato« ikke skal spises efter den pågældende dato, mens mad mærket med »bedst før«, godt kan sættes til livs, selvom datoen er overskredet med nogle dage, hvis blot det ikke lugter underligt eller ser mærkeligt ud.

Det er nemlig fortsat vigtigt ikke at spise mad, der er dårligt, understreger Dan Jørgensen.

»Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne kan blive forvirrede over de forskellige mærkninger. Derfor håber jeg også, at vi med denne kampagne kan være med til at hjælpe forbrugerne. Det vigtigste er, at man som forbruger ved, at man risikerer, at blive syg, hvis man spiser varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato. For vi skal naturligvis ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden,« siger han.