»Danskerne skal sænke farten en lille smule«

En ny kampagne skal få danskerne til at tage toppen af farten i trafikken, fordi der er blevet kørt for stærkt i halvdelen af landets dødsulykker på vejene.

Læs mere
Fold sammen

Høj fart i trafikken er en medvirkende faktor i omkring halvdelen af dødsulykkerne på de danske veje.

Derfor vil Rådet for Sikker Trafik, kommunerne og politiet gerne have bilisterne til at lette foden en lille smule fra speederen, og den øvelse hjælpes i gang med en ny landsdækkende kampagne med budskabet »Sænk farten en lille smule«.

»Bilisterne skal blive opmærksomme på, at det i mange tilfælde kan redde liv, hvis man sænker farten en lille smule. Vi ved, at høj fart er en del af årsagen til halvdelen af alle dødsulykker i trafikken. Ved at lette foden en lille smule fra speederen kan vi alle være med til at redde liv,« siger Liv Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sidste år mistede 183 personer livet i trafikken, hvilket svarer til en dødsulykke hver anden dag. Alt i alt kom 3.100 mennesker til skade ved ulykker og uheld på vejene.

I Rådet for Sikker Trafik konstaterer man, at danskerne er blevet bedre til at sætte farten ned, og selvom det har reddet mange liv, er der alligevel behov for at gøre danskerne opmærksomme på, at det stadigvæk er klogest at sætte farten lidt ned.

»Over årene er farten faldet stille og roligt, og det kan nu aflæses i antallet af dræbte og kvæstede på vejene, som også falder, men vi kan stadig se, at hvis flere sænker farten til det lovlige og forsvarlige, vil endnu flere hver aften komme sikkert hjem til deres familie,« siger Liv Kofoed-Jensen og fortsætter:

»De fleste ulykker sker ved de små hastighedsoverskridelser, hvor man kører 90 kilometer i timen i stedet for 80. Det lyder ikke af meget, og mange har sikkert har været fristet til at gøre det. Men det betyder, man ikke kan standse bilen lige så hurtigt, hvis der skulle ske noget uventet. Hvis man rammer nogen eller noget, er der også stor forskel på sammenstødet ved 80 og 90 kilometer i timen,« siger hun.

Politiet bakker op om fartkampagnen ved at gennemføre fartkontroller rundt om i landet. Erfaringerne viser, at politiets kontroller får flere til at overholde fartgrænserne.

»Selv en lille hastighedsoverskridelse kan betyde forskellen på liv eller død. Derfor vil vi med fartkontroller i hele landet prøve at få endnu flere til at tænke over deres fart og løfte foden lidt fra speederen,« siger Frank Mathiesen, centerchef i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse.

Fartkampagnen kører fra 13. april til 3. maj.