Danskerne skal lære at tale om døden

Døden er et tabu, der skal brydes, mener Praktiserende Lægers Organisation, Dansk Sygeplejeråd og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Døden er noget, vi skal tale om ved spisebordet - ikke på hospitalet i det evigtgyldigt sidste øjeblik. Det siger Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Sygeplejeråd og Dansk Selskab for Patientsikkerhed til Kristeligt Dagblad.

Vi kan nemlig tage en meget mere værdig afsked med livet, hvis vi får sat ord på vores ønsker og tanker om vores sidste dage på Jorden. Sådan lyder meldingen fra foreningerne på baggrund af det amerikanske initiativ »The Conversation Project«, der vil få mennesker verden over til at tale om døden.

»Selv om vi er meget åbne omkring alt muligt, så er der stadig et kæmpe tabu forbundet med det at dø. Og som læge oplever man tit, at både patienter og patienters pårørende synes, at det er utroligt vanskeligt, når vi begynder at spore samtalen ind på, hvad der egentlig skal ske, når man skal dø, og hvordan det kommer til at foregå,« siger bestyrelsesformand for PLO Niels Ulrich Holm til Berlingske Nyhedsbureau.

Den manglende samtale om døden kan ifølge bestyrelsesformanden komme til udtryk i reaktioner hos de døende selv, men også hos de pårørende, der kan blive meget chokerede, hvis en læge giver udtryk for, at de står ved et dødsleje snarere end ved en sygeseng.

Og så kan frygten for døden og ønsket om, at sygdommen ikke var der, ifølge Niels Ulrich Holm overskygge den sunde fornuft, som gør det muligt for folk at forholde sig til, at døden er nær.

Han fortæller også, at patienter risikerer at blive behandlet enten mere eller mindre, end de reelt ønsker, hvis de ikke har fået sat ord på, hvordan de ønsker at tage afsked med livet.

»Hvis man ikke har udtrykt sit ønske for, om man ønsker livsforlængende behandling, eller om man netop ikke ønsker det, så kan man i misforstået godhed kaste sig ud i al mulig behandling, som er udsigtsløst og bare forlænger dødsprocessen,« siger Niels Ulrich Holm.

Dermed går de døende ifølge PLO-bestyrelsesformanden fra muligheden for at vælge en værdig død til potentielt at dø på en måde, der bliver frustrerende for både den syge og de pårørende.

Lægeforeningen vil nu undersøge, om man kan trække nogle af erfaringerne fra det amerikanske projekt ind og omdanne dem til et værktøj for de danske læge, så døden bliver italesat som noget naturligt.

»Dels er det et spørgsmål om at få lavet noget materiale, som man kan bruge og tage udgangspunkt i, og dels er det et spørgsmål om at lave kursusaktivitet, hvor man italesætter denne vinkel på patientsikkerhed.«