Danskerne skal ikke stemme om EU-traktat

Den danske befolkning får ikke mulighed for at tage stilling til EUs reformtraktat, fastslår Fogh.

Regeringen vil ikke give danskerne mulighed for at sige ja eller nej til EUs reformtraktat. Den skal vedtages i Folketinget uden en folkeafstemning. Sådan lyder budskabet fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

”Jeg kan oplyse, at regeringen vil lægge op til, at ratifikationen af Lissabon-traktaten sker ved beslutning i Folketinget og altså ikke ved folkeafstemning. Dermed følger vi den sædvanlige fremgangsmåde her i Danmark – nemlig at der kun holdes folkeafstemning om EU-traktater, når der er tale om, at der bliver overført suverænitet fra medlemslandene til EU,” sagde Anders Fogh Rasmussen tirsdag middag fra sit ugentlige pressemøde.

Han henviste til at Justitsministeriets eksperter i sidste uge konkluderede, at der ikke bliver overført magtføjelser fra Danmark til EU med den nye traktat.

Derefter tilføjede Fogh, at der ifølge regeringens opfattelse ikke var andre tungtvejende grunde til at sende reformtraktaten til folkeafstemning.

”Det handler ikke om at turde eller ikke turde,” siger statsministeren som en kommentar til de meningsmålinger i befolkningen, der viser, at danskerne gerne så en folkeafstemningen om reformtraktaten.

Statsministeren rejser torsdag til EU-topmøde i Lissabon, hvor reformtraktaten skal underskrives.

”Det er en ny traktat, som er god for Danmark og god for Europa,” siger Anders Fogh Rasmussen.

Regeringens officielle beslutning kommer efter, at S-formand Helle Thorning-Schmidt (S) mandag banede vejen med sin beslutning om også at afvise en folkeafstemning.

Pia Kjærsgaard (DF) advarer om, at regeringen og Socialdemokraterne med reformtraktaten er »ved at begå samme fejl« som med Nice-traktaten, der blev gennemført uden folkeafstemning.

Kort tid efter stemte danskerne nej til euroen i 2000.Også SFs ellers EU-positive formand, Villy Søvndal, kalder det »fantastisk farligt« at nægte danskerne at give deres mening til kende.