Danskerne siger nej til børnebilleder på Facebook

Et flertal af danskerne mener, at man ikke bør dele billeder af børn på facebook. Børnerådet advarer mod, at man ukritisk lægger billeder af sine børn på nettet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har vist alle en ven eller to på Facebook, der fra tid til anden lægger billeder op på de sociale medier af sit barn. Men er det i orden?

»Nej« siger flertallet i en ny undersøgelse, som metroxpress har fået foretaget af YouGov. Per Larsen, der er formand fra Børnerådet, advarer generelt folk om ukritisk at smide billeder ud på nettet af børn.

»Der er mange, der lægger billeder af deres børn på nettet i begejstring. Det kan betyde, at børnene på et tidspunkt bliver konfronteret med noget, de ikke har lyst til. Det kan give grobund for en god gang mobning, der kan skade dit barns psyke,« siger Per Larsen.

Han forklarer også, at der er mange triste erfaringer med billeder, der bliver spredt ud i verden med rund hånd, og som bliver misbrugt.

»Vi har lige haft en sag oppe i Norge, hvor man i pædofile kredse har siddet og savlet over billeder fra svømmehaller,« siger Per Larsen.

Som en god tommelfingerregel foreslår han, at du kun lægger billedet på nettet, hvis det kan klare at komme på forsiden af en dansk avis.

»Spørg dig selv om, om billedet kan klare at komme i andres hænder. Hvis dit barn er modent nok, cirka fem til seks år, skal du helst cleare billederne med barnet,« siger Per Larsen.

Han mener generelt, at det slår sløjt til i Danmark med den digitale dannelse.

»Mange folk er ikke bevidste om, hvor uregerligt internettet er,« siger han.