Danskerne siger nej til assimilation

Danskhed. Selv om vi oplever et pres på danske værdier, vil vi hellere bo i et multikulturelt end et monokulturelt land, viser ny Gallup-måling.

Danske værdier er under pres fra fremmede kulturer, men det betyder ikke, at vi skal dømme de andre kulturer ude.

Sådan lyder budskabet fra et flertal af danskerne, der i en ny meningsmåling fra Gallup vender tommelfingeren nedad over for den nye integrationsminister, Søren Pinds (V), forslag om at skifte »integration« af udlændinge ud med et krav om »assimilation«.

Søren Pind ryddede i denne uge avisforsider med sit krav om, at udlændinge skal overtage den danske kultur, hvis de ønsker at blive danske statsborgere

Multikulturalisme medfører kvindeundertrykkelse og vold mod børn, sagde Søren Pind og argumenterede for, at udlændinge skal »assimileres«. Meget firkantet udtrykt betyder det, at de skal fralægge sig deres kultur og overtage den danske frem for at blive »integreret«, hvilket ellers indgår i hans nye jobtitel.

Et flertal på 58 procent af vælgerne er enige med Søren Pind i, at multikulturalisme, hvor forskellige kulturer lever side om side, har trængt dansk kultur tilbage. Næsten halvdelen af danskerne mener også, at der tages for store hensyn til islam.

Men et flertal på 54 procent siger samtidig, at de alligevel foretrækker et multikulturelt samfund frem for et monokulturelt samfund. Samtidig vil 60 procent af danskerne blive ved med at integrere udlændinge, mens 29 procent ønsker at stille krav om assimilation.

Professor: Vi er jo ikke særligt nationale

Et flertal af vælgerne er groft sagt enige i Søren Pinds diagnose af de kulturelle udfordringer, men de er ikke enige i hans medicin, forklarer professor emeritus Ole Borre ved Institut for Statskundskab under Aarhus Universitet, der står bag Den Danske Værdiundersøgelse, som udkom i 2008.

»Multikulturalisme er altså ikke noget, vi er modstandere af. Vi er jo i virkeligheden ikke særligt nationale i forhold til, hvad der rygtes i pressen, men til gengæld er vi altså meget på vagt over for muslimsk påvirkning,« siger Ole Borre på baggrund af Gallups måling.

Hans store undersøgelse af danskernes værdier viste, at vi er blevet mere imødekommende over for udlændinge, siden to tidligere målinger ni og 18 år tidligere. Den udvikling ser ud til at fortsætte. I Gallups måling siger 47 procent nu, at der tages for mange hensyn til muslimer. Det er markant færre end i en tilsvarende måling i fjor, hvor tallet var 54 procent.

»Svarene havde været langt mere udlændingefjendtlige for ni år siden eller for 18 år siden. Uden at vi egentlig har opdaget det, er vi blevet mere multikulturelle eller mere velvilligt indstillede over for fremmede kulturer. Så længe det ikke drejer sig om islam og om at give køb på vores del af kulturen,« siger Ole Borre.

Efter en uge, der fik diskussionen om de finere nuancer mellem assimilation og integration til at rulle, siger Søren Pind nu, at det ikke er så afgørende med det ene ord frem for det andet:

»Det er altsammen et spil om ord. Det afgørende for mig er: Mener danskerne, at danske værdier er trængt tilbage, og der vises overdrevne hensyn. Der er svaret entydigt ja. Om det så er assimilation, integration eller alle mulige andre ion’er, det er jeg, når det kommer til stykket, ikke så optaget af,« siger han.