Danskerne siger klart nej til atomkraft

Men på trods af Fukushima-katastrofen er modstanden mod kernekraft faldet en anelse.

»Hvad skal væk? Barsebäck!« råbte atommodstanderne i Danmark op gennem 1980'erne. »Hvad skal ind? Sol og vind!« I dag er det svenske kernekraftværk under afvikling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Pejstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os starte med at slå det helt fast: Langt over halvdelen af danskerne er modstandere af atomkraft. I en Gallup-måling foretaget for Berlingske er 65 procent af befolkningen imod, mens kun 24 procent er for.

Den ekskalerende atomkrise på det japanske Fukushima 1-atomkraftværk har altså ikke jaget danskerne totalt i strålingsskjul, som man ellers kunne have ventet.

Faktisk er modstanden mod a-kraft faldet en smule, siden Berlingske sidste gang fik foretaget samme Atom-Gallup. Det var i 2007, og her var kun 20 procent af danskerne positive, mens hele 73 procent var modstandere.

Tirsdag kunne Berlingske afsløre, at 22 lokaliteter i Danmark om en måned vil blive udpeget som særligt velegnede til at huse et atomdepot for 5.000 kubikmeter atomaffald fra forskningscenter Risø i mindst 300 år.

I vinteren 2009 - lige op til klimatopmødet i København - viste en Gallup-måling i Berlingske, at et flertal på 54 procent af danskerne så atomkraft som en ”vigtig brik” i løsningen af verdens klimaproblemer, fordi den er CO2-neutral. Målingen kan ikke umiddelbart sammenlignes med den aktuelle, så om danskerne var klar til at bygge atomkraftværker midt i klima-hypen i 2009, kan vi ikke konkludere her.

´85 spøger stadig

De seneste to-tre år år har energi-forskere og andre atombegejstrede talt om en "nuklear renæssance." Men når den danske regering ikke straks følger de atompositive vinde, som ellers blæser over det meste af verden, skyldes det, at en nej-afstemning helt tilbage fra 1985 stadig spøger.

Et flertal uden om regeringen fik dengang vedtaget, at atomkraften helt skulle ”udgå af den danske energiplanlægning,” og der blev ikke sat noget årstal på, hvor længe turen i skammekrogen skulle vare.

Så 26 år efter Venstre og De Konservative ellers stemte til fordel for atomkraft, lyder det således fra Venstres klimaminister Lykke Friis:

- Folketinget besluttede i 1985, at atomkraft ikke skal indgå i offentlig energiplanlægning. Regeringen har ingen planer om at indføre kernekraft i Danmark.

Gallup-målingen er foretaget den 21. marts blandt 1.085 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Deltag i debatten: Hvad skal Danmark gøre med sit atomaffald?