Danskerne sænkede farten i forårstrafikken

Gennemsnitshastigheden på de danske veje er faldet i foråret sammenlignet med sidste år. Alligevel er antallet af bøder vokset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har kørt langt pænere på vejene i løbet af foråret.

De seneste tal fra Vejdirektoratets Hastighedsbarometer viser, at gennemsnitshastigheden på vejnettet i foråret 2015 er faldet sammenlignet med samme periode sidste år. Det er især i de store byer og på landevejen, at trafikanterne satte tempoet ned.

En meget positiv udvikling, mener Rigspolitiet.

»Det glæder mig virkelig meget, at gennemsnitshastigheden er faldet på de danske veje. Der er en klar sammenhæng mellem hastighed og uheld, så jo bedre trafikanterne bliver til at overholde fartgrænserne, jo færre dræbte og tilskadekomne bliver der. Målet med ATK-indsatsen er jo netop at få hastigheden ned, så de foreløbige resultater er meget opmuntrende,« siger centerchef Thorkild Steen Jensen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

Selv om danskerne sænkede farten, er der alligevel blevet udskrevet langt flere bøder end samme periode sidste år. Rigspolitiets egne tal viser, at antallet af sigtelser for hastighedsovertrædelser målt af fotovogne er steget med 40 procent fra sidste forår til dette forår.

Rigspolitiet mener, at det høje antal af bøder er et udtryk for, at de trafikanter, der kører for stærkt, bliver opdaget. Det sker blandt andet på grund af det øgede antal fotovogne.

Siden februar har politiet nemlig sendt 100 fotovogne på vejene i hele Danmark, og det er 75 flere end før. Fotovognene er blevet fordelt i de 12 politikredse efter antal uheld, befolkningstal og kørte kilometer. Der er flest fotovogne der, hvor der sker flest uheld.

De mange nye fotovogne er dog ikke blevet brugt i ligeså høj grad som forventet, fordi en del af politiets ressourcer er blevet sat af til bevogtning og efterforskning efter terrorangrebet i København i februar, og fordi man samtidig skulle oplære nye operatører til fotovognene.