Danskerne ønsker forbud mod olieboringer i Arktis

Tre ud af fire danskere ønsker et forbud mod olieboringer i Arktis, viser ny meningsmåling. Og globalt er resultatet det samme. Her ønsker tre ud af fire, at politikerne tager handling og beskytter Arktis.

Det Arktiske Ocean bør være fri for olieboringer, og det ejerløse område omkring Nordpolen bør beskyttes og fredes som et globalt naturreservat. Det mener 71 procent af godt 3.000 adspurgte danskere i en ny meningsmåling, som analyseinstituttet RIWI har udført for Greenpeace.

De danske resultater er en del af en global undersøgelse, og de samme spørgsmål er stillet til knap 31.000 mennesker i 30 lande verden over. Og globalt er resultatet det samme: Tre ud af fire ønsker, at politikerne tager handling og beskytter Arktis.

»Isen i Arktis smelter for øjnene af os, og den danske regering accepterer stiltiende, at olieselskaberne får fri adgang til at ødelægge det sårbare miljø. Nu sender danskerne et krystalklart budskab til regeringen om, at Arktis skal beskyttes - det bør være et wake-up call, som ingen ansvarlig regering kan overhøre,« siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Meningsmålingen bliver torsdag fulgt op af en række symbolske aktioner på bjerge og tagtoppe verden over. Torsdag morgen besteg aktivister New Zealands højeste aktive vulkan, Mount Ruapehu, med bannere og et budskab om at beskytte Arktis. Kort efter lød samme budskab fra Den Kinesiske Mur, og aktionerne fortsætter hele dagen med at bevæge sig mod vest. I Danmark gennemfører frivillige og aktivister aktioner ved VM-bjerget i Ørestaden, Himmelbjerget og kunstmuseet Aros i Aarhus.

»Uanset om man bor i Kina, Argentina eller Danmark, kan klimaforandringerne få katastrofale følger for vores liv. Det mandat, som verdens befolkning i dag har givet politikerne, må de gribe, og som arktisk stat bør Danmark gå forrest. De skal nu arbejde for et forbud mod olieboringer i Det Arktiske Ocean og for etableringen af et fælles, globalt naturreservat omkring Nordpolen,« siger Jon Burgwald.

I de seneste måneder har flere end 900 forskere, politikere og kulturpersonligheder underskrevet Arctic Declaration - et dokument, der i ti punkter opfordrer de arktiske stater og verdens ledere til at beskytte Arktis. Blandt underskriverne er hele Enhedslistens Folketingsgruppe.

»Beskyttelse af Arktis handler om rettigheder til et oprindeligt folk, men det handler også om vores alle sammens jordklode. Vil vi kunne se vores børnebørn i øjnene, skal vi have mod til at handle nu,« siger Pernille Skipper (Ø).