Danskerne: Luk små sygehuse

Danskernes tidligere massive modstand mod at lukke landets små sygehuse er kraftigt på retur, viser Gallup-måling.

Et voldsomt skred i danskernes støtte til at holde liv i landets små sygehuse giver regeringen medvind til ambitionen om at få lukket en lang række mindre og ofte mindre effektive lokale sygehuse. Det fremgår af en Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende.

Målingen viser omvendt, at Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, langt fra sikrede sig en vindersag, da hun så sent som i sidste måned og med henvisning til befolkningens ønske om nærhed kastede sig ind i den ophedede debat om antallet af sygehuse i fremtidens danske sundhedsvæsen med krav om bevarelse af netop mindre sygehuse.

Blot 40 pct. af danskerne ønsker i dag de små sygehuse bevaret for enhver pris, hvilket er en markant holdningsændring i forhold til midten af 1990erne. Dengang ville hele 75 pct. beholde de små sygehuse. I dag siger 44 pct. af vælgerne ja til, at politikerne må dreje nøglen om på de små, lokale sygehuse.

»Her er virkelig sket et skred. Det går helt klart i retning af, at befolkningen ønsker kvalitet frem for nærhed,« siger formanden for Lægeforeningen Jens Winther Jensen.

Selv om tidligere tiders massive modstand mod sygehuslukninger er på retur, så tøver flere af de nye regioner med at lukke akutafdelinger på de lokale sygehuse i forbindelse med de kommende regionale sygehusplaner. Det undrer Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonomi ved Dansk Sundhedsinstitut. Han ser målingen som udtryk for, at danskerne er klar til en gennemgribende reform af det danske sygehusvæsen, hvor både de lægelige og økonomiske ressourcer samles på færre og større hospitaler.

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke blande sig i regionspolitikernes beslutninger. Hos Socialdemokraterne afviser sundhedsordfører Jens Peter Vernersen, at partiets forsvar for de lokale sygehuse er i modstrid med befolkningens ændrede holdning.

»Vi vil på ingen måde afvise, at der skal lukkes mindre enheder, men når vi kommer i en situation, hvor der er 100 km til nærmeste akutmodtagelse, er det altså uacceptabelt,« siger Vernersen.