Danskerne kender ikke til hjertesvigt

Det anslås, at omkring 10.000 danskere lever med hjertesvigt, men kun hver tiende af os kender til sygdommen. Hjerteforeningen lancerer en kampagne, der skal udbrede kendskabet.

Det er de færreste af os, der kender forskellen på hjertestop og hjertesvigt. Og blot hver tiende af os ved, hvad hjertesvigt egentlig dækker over. Det viser en ny undersøgelse fra Hjerteforeningen.

Den manglende kendskab til sygdommen og dens symptomer kan betyde, at mange mennesker lider af den uden af være blevet diagnosticeret eller sat i behandling.

»Det er vigtigt, at vi sætter fokus på hjertesvigt, fordi det er en alvorlig sygdom, som har en stor dødelighed og nedsætter livskvaliteten betydeligt. Og vi har noget effektiv medicin, så vi kan forbedre livskvaliteten og også forlænge levetiden,« siger Henrik Steen Hansen, der er formand for Hjerteforeningen.

Kronisk hjertesvigt er en betegnelse for en række symptomer på, at hjertet ikke fungerer optimalt - ofte fordi pumpefunktionen er nedsat. De mest almindelige symptomer er åndenød og ekstrem udmattelse, men det er kun de færreste af os, der er klar over det.

Ifølge Hjerteforeningens undersøgelse ved kun én ud af ti danskere, hvad hjertesvigt reelt er, mens én ud af tre tror, at hjertesvigt er det samme som hjertestop.

Mange af os - 32 procent - kobler nemlig fejlagtigt symptomerne til lungesygdommen KOL, også kendt som rygerlunger. Og det er et stort problem, understreger Henrik Steen Hansen, fordi det betyder, at et eventuelt hjertesvigt ikke bliver opdaget.

»Vi har set eksempler på, at man får medicin mod rygerlunger, når man i virkeligheden har hjertesvigt,« siger Henrik Steen Hansen.

På den baggrund lancerer Hjerteforeningen nu en kampagne, der gennem de næste fem år skal udbrede kendskabet til hjertesvigt. Via blandt andet et TV-spot om symptomerne på hjertesvigt og den nye portal hjertesvigt.dk retter kampagnen sig mod såvel læger som patienter. Og Hjerteforeningen håber, at kampagnen kan sikre, at sygdommen bliver opdaget i tide.

»Vi håber at opnå, at kendskabet til hjertesvigt bliver meget mere udbredt, end det er på nuværende tidspunkt. Og så håber vi, at vi kan være med til at nedsætte dødeligheden som følge af hjertesygdomme, ved at man kommer i en relevant behandling, som også kan forbedre livskvaliteten,« siger Henrik Steen Hansen.