Danskerne kan forvente mere varme og regn

Klimaændringerne vil medføre mere varme og mere regn, som vil presse kloaksystemet. Københavns kommune investerer milliarder af kroner i et forsøg på at undgå oversvømmelser.

Skybruddet i 2011 forårsagede skader for 7 milliarder kroner. Her ses en familie under skybruddet i 2011, der er flygtet ud af deres bil et sted på Lyngbymotorvejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne kan se frem til stigende temperaturer og mere regn. Det skaber problemer for et i forvejen presset kloaksystem.

Mængden af årlig nedbør forventes nemlig at stige med mellem 1,6 og 6,9 procent frem mod år 2100. Det viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

»Udviklingen er bekymrende i den forstand, at vi selvfølgelig skal have styr på, hvordan vi skal håndtere de ændrede regnmønstre, som vi må forvente i fremtiden,« siger klimaforsker hos DMI Peter Langen.

Problemstillingen er særlig aktuel nu, da NASA’s målinger viste, at juli måned 2016 er den varmeste måned, der nogensinde er målt på verdensplan.

I Danmark vil temperaturerne stige med mellem 1,2 og 3,7 grader frem mod år 2100. Det betyder ifølge Peter Langen, at somrene muligvis vil blive en smule tørrere. Til gengæld vil nedbøren om sommeren falde i kraftigere regnskyl. Den øgede mængde nedbør vil primært falde om vinteren.

2015 blev, bortset fra 1999, det mest regnvåde år nogensinde. Det nuværende kloaksystem er slet ikke bygget til at håndtere de ændrede nedbørsmønstre.

»Det tager nok i hvert fald op mod 25 år at opgradere kloakeringen på landsbasis, men det kan også sagtens tage længere tid end det. Der kommer til at ske rigtig meget inden for de næste 15 år,« fortæller civilingeniør Søren Gabriel, udviklingskoordinator hos virksomheden Orbicon, der rådgiver danske myndigheder om klima.

Heldigvis er arbejdet med at opgradere kloakeringen er i fuld gang.

»I hvert fald i de sidste 10 år, er der ganget en 'klimafaktor' på, når der lægges nye kloakker.«

Kommunerne har derudover pligt til at vurdere sandsynligheden for oversvømmelser i forskellige områder.

Københavns Kommune er længst fremme med opgraderingen af kloakeringen og afløbssystemet. Oversvømmelserne i Danmark i 2007, 2009 og 2011 var nemlig dyre, og kommunen har foretaget ekstra foranstaltninger, så det ikke sker igen.

»Der blev vedtaget en skybrudsplan sidste år, og den betyder en samlet investering på 12 milliarder kroner. Dertil kommer alle de private borgeres investering, så det ender snarere på en 20 milliarder kroner stor investering.«

Men pengene kan være godt givet ud. For skybruddet i 2011 forvoldte skader for 7 milliarder kroner i København, oplyser Søren Gabriel.