Danskerne kan forvente dyrere kødvarer

I de kommende måneder vil kødpriserne stige kraftigt, siger økonomer. Flere end fire ud af ti voksne i børnefamilier herhjemme er »meget bekymrede« over prisstigningerne på mad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver længere mellem bøfferne på grillen til sommer.

Efter at brød og mælk er steget med 18-28 procent de seneste to år, står vi nu foran en massiv prisstigning på kød, advarer økonomer:

»Mælk og brød nåede et helt nyt prisniveau for tre-fire måneder siden. Det skyldes ikke inflation, men er et endeligt opgør med de meget lave fødevarepriser, vi har haft i årevis. Og vi mangler at indfase kød i den sammenhæng. Prisstigningen på det kommer meget stærkt de kommende måneder,« siger chef­økonom i Landbrugs­raadet Leif Nielsen.

Han gætter på en prisstigning på over ti procent. Eftersom kødvarer udgør en fjerdedel af gennemsnitsdanskerens fødevareindkøb, vil det i høj grad kunne mærkes på pengepungen.

Børnefamilier rammes
Bankerne meldte i denne uge ud, at det i år vil blive 4.000 kr. dyrere alene på fødevareområdet at være en dansk børnefamilie, men heri er stigningerne på kød ikke medregnet. Tallet kan derfor blive væsentligt højere, lyder det fra Danske Bank og Nordea.

Hidtil har den største merudgift været brød, mel og mælkeprodukter, men i løbet af 2008 vil kød overhale disse. Kød alene vil koste en familie over 1.000 kroner mere i år, anslår Leif Nielsen.

De stigende fødevarepriser er en kilde til bekymring hos især børnefamilier og danskere med en indtægt under 300.000 kroner.

Flere end fire ud af ti danskere i disse grupper erklærer sig »meget bekymrede« ifølge en meningsmåling foretaget af Gallup for Nordea.

For to år siden brugte vi lidt over 11 procent af vores penge på mad, i dag er det knap 13 kroner – og det er et niveau, vi skal vænne os til, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea:

Skattelettelser udhulet
»I mange år har vi været vant til, at fødevarer fyldte stadig mindre i budgettet. Nu går det den anden vej. Der vil være sårbare grupper, som især kan mærke det, fordi maden her fylder mere i budgettet. De stigende fødevarepriser har for længst udhulet skattelettelserne,« siger hun.

På verdensplan har manglen på billige råvarer og tømningen af verdens fødevarelagre føjet 100 millioner mennesker til verdens sultende.

Hovedfødevaren i de fattige lande, ris, er to-tredoblet i pris i de seneste år.

Ifølge FN overstiger fødevarekrisen nu såvel kredit- og klimakrisen.

Om to uger mødes verdens ledere i Rom for at diskutere løsninger.