Danskerne har stor tillid til retsstaten og til hinanden

Danskerne stoler allermest på deres medborgere sammenlignet med andre europæiske lande. Og Danmark er kun overgået af ét andet europæisk land, når det gælder tilliden til ordensmagten.

Danskerne har stor tillid til politiet, og de bevæger sig trygt på gaden. Arkivfoto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere

I Danmark kan man gå i gaderne, selv om natten. Det danske politi kommer, når man ringer; domstolene behandler os ens; og vi stoler i høj grad på, at vi vil hinanden det bedste.

Sådan lyder meldingen fra et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, i alt 1.650 danskere, som i løbet af 2012 har deltaget i en større europæisk undersøgelse af tillid og tryghed, hvor Justitsministeriets Forskningskontor har taget sig af den danske del. Flere end halvdelen af de adspurgte angiver, at de føler sig »meget trygge« på gaden efter mørkets frembrud. Knap ti procent føler sig »utrygge« eller »meget utrygge« i deres lokalområde uden for dagtimerne.

Og på en skala fra nul til ti ligger tilliden til politiet lige under otte, kun marginalt overgået af Finland. De danske domstole er på samme tid dem i Europa, som nyder størst tillid fra befolkningen, ligesom tilliden til medborgere ikke er højere i noget andet europæisk land end Danmark.

»Vi kan som samfund glæde os over det her. Den store grad af tillid til hinanden betyder meget for, at Danmark er et godt sted at leve for mange mennesker,« siger justitsminister Mette Frederiksen (S) og peger på, at der findes steder i verden, hvor man end ikke i dagtimerne kan bevæge sig frit omkring.

»Her er vi ikke engang bange for at gøre det, når det er mørkt, og det har en kæmpestor værdi for os som enkeltindivider. Men det betyder også meget for os, der har børn og unge, at vi tør sende dem af sted. Det skal vi gøre rigtig meget for at værne om,« siger justitsministeren og tilføjer:

»Men vi skal selvfølgelig heller ikke hvile på laurbærrene. Tilliden til hinanden og til domstolene og politiet skal vi kæmpe for at bevare, og den stiller også store krav til politiet om fortsat at fortjene den tillid.«

Hos ordensmagten er rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg enig. Og tilliden er ikke kommet af sig selv, siger han:

»Det er noget, vi arbejder målrettet med i kontakten til borgerne. Først og fremmest har vi nogle politifolk, som er dygtige til at skabe tillid hos folk, men vi bruger også mere utraditionelle måder i dag. Eksempelvis er vi meget aktive på de sociale medier Twitter og Facebook, hvor vi er blevet taget virkelig godt imod. Så når der er fodboldkamp eller en stor event som Distortion, kan man følge med i, hvad politiet gør. Det betyder noget, tror jeg,« siger Jens Henrik Højbjerg, som glæder sig over det gode resultat i den europæiske undersøgelse, dog uden at være overrasket.

»Det er et glædeligt resultat, og vi kan være rigtig godt tilfredse. Men det kommer ikke bag på os, for det er i overensstemmelse med andre undersøgelser også. Når det er sagt, er det selvfølgelig vigtigt, for det er helt afgørende, at danskerne har tillid til politiet. Det er en forudsætning for, at vi kan udføre vores arbejde,« siger Jens Henrik Højbjerg og forklarer, at en særlig del af indsatsen går ud på at styrke tilliden til ordensmagten i udsatte boligområder.

Kriminaliteten falder

Rigspolitichefen hæfter sig også ved, at statistikker for kriminalitet ser gode ud:

»Vi er enormt glade for tilliden i befolkningen. Men vi kan på samme tid glæde os over, at kriminaliteten er faldet kolosalt de seneste fem år over en bred kam,« siger Jens Henrik Højbjerg. Ifølge nye tal fra Rigspolitiet for første halvdel af 2014 er anmeldelser af overtrædelser af straffeloven faldet med knap ti procent i forhold til gennemsnittet de senere år.

»Der er selvfølgelig nogle områder, hvor det går den modsatte vej – cyberkriminalitet og tricktyveri til eksempel – men det har vi fokus på,« siger rigspolitichefen for et af Europas mest tillidsvækkende politikorps.

Selv hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som de senere år har set en stigning i antallet af klager over betjente, er der ros til det danske politi.

»Det er meget få sager, som ender med en kritik af politiet, og sådan skal det også være. Men når man er udstyret med så meget magt, er det nødvendigt, at uvildige kigger én efter i kortene. Og sammen med et professionelt, veluddannet og dygtigt politi er en stærk klageinstans med til at styrke befolkningens tillid til politiet,« siger direktør Kirsten Dyrman.