Danskerne har sat deres ferieforbrug i vejret

Det er slut med et -og tostjernede hoteller. Når vi i dag tager på ferie, er kvalitet et krav, og turen går til stadig fjernere rejsemål.

Telefonerne gløder hos MyTravel. Flere folk vil på ferie og de er villige til at betale mere for en god oplevelse. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Wissam A-ghani på 22 år og Walid Ahmed på 20 år kan se frem til to ugers sol, varme og sandstrand, når de på fredag drager til Mallorca, og forlader det lunefulde sommervejr herhjemme.

Kun fire dage før afrejse blev destinationen bestemt, og billetten købt ved skranken hos MyTravel i København, hvor der i går var fuld bemanding og glødende telefoner. Det var langtfra nogen afbudsrejse, de to venner havde fået fingre i hver måtte de slippe 8.600 kroner for to uger sydpå.

»Vi vil gerne væk fra regnvejret og glæder os til at komme ned i varmen. Det kunne være rart med en afbudsrejse, men der var ingen tilbage, så det er ikke en helt billig rejse, vi har købt, men det gør ikke noget,« siger Wissam A-Ghani.

Og de er ikke de eneste, der har måttet se langt efter de gode tilbud, for den indtil videre regnfulde sommer har gjort, at omkring 90 procent af alle rejser er revet væk, og salgs- og marketingdirektør i MyTravel, Bjarne Hornbæk, forventer, at rejsebranchen snart må melde alt udsolgt.

»Vi regner i branchen med, at der i skolernes sommerferie vil blive solgt omkring 300.000 charterrejser total set, og lige nu er der omkring 30.000 pladser tilbage. Der er cirka 10 procent flere i år, der vil komme af sted, og det taget i betragtning af, at 2006 var et rigtig godt år for rejsebranchen. Hvis det fortsætter sådan, har vi om 14 dage ikke flere rejser tilbage i juli,« siger han.

Flere rejsepenge
Bjarne Hornbæk tilføjer, at det ikke kun er det dårlige vejr, der får folk til at flygte sydpå. I MyTravel-gruppen, som også tæller Spies, Tjæreborg og Skibby Rejser, kan de tydeligt mærke, at befolkningens pengepung er blevet større, og at der i stigende grad er efterspørgsel på rejser i luksusklassen. Samme svar giver en spritny Gallup-undersøgelse af danskernes ferievaner, hvor 27 procent af de adspurgte tror, at de vil bruge flere penge i ferien end sidste år, mens kun 18 procent mener det modsatte. 42 procent siger, at de vil spendere omtrent det samme antal kroner.

»Det kan vi absolut mærke. Lige nu løber alle efter rejser for at komme væk. Men derudover kan vi se på salget til vinter, at vi har en stigning på over 15 procent i forhold til sidste år. Det er en udvikling vi har set over et par år, at danskerne lægger større og større vægt på kvalitet, når de rejser. De køber gerne et hotelværelse i en højere kategori end normalt og forkæler sig selv mere,« siger Bjarne Hornbæk.

Vi vil længere væk
Normalt er det middelhavsområdet, der lokker om sommeren, men Bjarne Hornbæk fortæller, at MyTravel har fordoblet antallet af rejser til Thailand, som nu også er blevet et eftertragtet feriested om sommeren især for børnefamilier.

Salgsdirektør i Star Tour Stig Elling øjner samme tendens og siger, at det især er »60+ generationen«, der har råd til de vilde luksusrejser.

»De bruger mange penge på dyre pakkerejser til fjerne dele af verden, hvor de virkelig kan komme ud at opleve noget. De gider ikke bare sidde derhjemme, men vil være lige så rørige som 40-årige. Generelt kan vi næsten ikke få afsat hotelværelserne under tre stjerner, og derfor booker vi flere og flere fire-og femstjernede hoteller,« siger han.

Gallup-undersøgelsen viser også, at alle der tager på ferie, om det er med familien eller kæresten, gennemsnitligt skal regne med at bruge 14.740 kroner for hele gruppen. Dermed ligger Wissam og Walid et godt stykke over gennemsnittet, når det kommer til feriebudgettet.

»Ud over rejsen til 8.600 kroner regner vi begge med at bruge omkring 7.000 kroner i lommepenge,« siger Walid.