Danskerne går på druk om sommeren

Tal fra Sundhedsstyrelsen og dagligvarehandlen viser, at danskerne drikker mere i sommermånederne end resten af året.

Fødder og øl køles af i sommervarmen. Danskerne drikker mere alkohol om sommeren. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når solen skinner, og danskerne har fri, sætter tørsten ind, og kapsler og korkpropper flyver af flaskerne.

Sidste år drak danskerne 10 procent mere øl i sommermånederne end resten af året. Det viser tal, som Berlingske har fået fra The Nielsen Company, Scan Track Dagligvareindeks. Hos Coops butikker blev der langet 25 procent flere øl over disken end resten af året.

Men selvom en kold pilsner kan være læskende i solen, og man ikke behøver at bekymre sig om dagen derpå, gælder de samme råd fra Sundhedsstyrelsen.

- Hvis man vil drikke og samtidig kun have en lille risiko for helbredsskader, skal man holde sig under syv og 14 genstande om ugen for henholdsvis kvinder og mænd. Vores udmeldinger om risiko for helbredsskader på grund af alkohol er det samme, om det er sommer eller vinter, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Mia Fischerman.

Mere hvid, mindre rød

Ikke overraskende er de alkoholiske drikke, der gerne skal serveres kolde, mest populære i sommerperioden. Mens rødvin og spiritus ikke er i så høj kurs om sommeren, bliver der drukket meget mere øl, hvidvin og cider end resten af året.

Der bliver drukket dobbelt så meget cider om sommeren, som i henholdsvis efteråret og vinteren, og danskerne køler tungen med knapt 30 procent mere hvidvin i juni, juli og august end resten af året.

Flere drikker sig fulde

Danskerne drikker ikke alene flere liter alkohol fordelt over sommeren. De drikker også mere på én gang, viser tal fra Sundhedsstyrelsens fra 2000.

Faktisk drikker 25 procent flere danskere over de anbefalede ugentlige genstande i juni, juli og august end resten af året. Og det tal er bygget på de gamle risikogrænser på 14 for kvinder og 21 for mænd – i dag er den syv genstande for kvinder og 14 for mænd.

- Tendensen er, at der er flere, der drikker over risikogrænsen for alkoholindtagelse om sommeren, siger Mia Fischerman fra Sundhedsstyrelsen.

Højst fem på en aften

Afdelingslægen lægger vægt på, at Sundhedsstyrelsen ikke udstikker retningslinjer for danskernes alkoholindtag, men blot har til opgave at oplyse om helbredsrisiciene, så man selv kan træffe valget.

- Hvis man drikker for meget på én gang, så kan de akutte følger for unge være ikke at kunne overskue situationen, større risiko for at have uønsket sex. Risikoen for ulykker stiger, når man er beruset, forklarer hun.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikker over fem genstande på én aften, hvis man vil mindske risikoen for helbredsskader