Danskerne frygter alderdommen

Udsigten til en uværdig behandling er årsag til, at 60 procent af danskerne frygter at blive gamle. Værdighed skal garanteres i loven, mener ældre- og sundhedssektor.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At skulle sidde i en snavset ble i flere timer uden mulighed for at komme på toilettet eller få gammel vakuumpakket mad. Det er eksempler på en uværdig pleje og manglende omsorg, der i en ny undersøgelse får 59 procent af danskerne til at udtrykke frygt for at blive gammel og afhængig af andre mennesker.

Undersøgelse offentliggøres torsdag i forbindelse med en konference om værdighed i ældreplejen, der afvikles på Christiansborg arrangeret af Dansk Sygeplejeråd, Ældre Sagen og fagforbundet FOA.

Et af de forslag, der stilles på konferencen, er, at Danmark følger Sveriges og Norges eksempler og får retten til en værdighed behandling i alderdommen skrevet ind i lovgivningen.

»Det er bekymrende, at vi er kommet i en situation, hvor man skal være bange for at blive ældre og afhængig af andre menneskers hjælp. Vi skulle gerne have tillid til, at vi et velfærdssamfund som vores behandles værdigt, men i en undersøgelse fortæller 27 procent af personalet også, at det er blevet stadigt sværere at udføre arbejdet med værdighed og den faglighed, de er uddannet til,« siger Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

Efter hendes opfattelse skal retten til en værdig pleje og omsorg skrives ind i lovgivningskomplekset:

»Det handler ikke om, at vi skal love de ældre et vist antal bade eller gåture, men om at der skal tages udgangspunkt i den ældres situation, og hvis vi får det her ind i lovgivningen, bliver det også noget, vi skal have drøftet, og noget vi skal have ud på uddannelsesinstitutionerne,« siger Karen Stæhr.

Også i Dansk Sygeplejeråd, er det opfattelsen, at forholdene i ældreplejen udvikler sig i den gale retning:

»Hvis der ikke gøres noget nu, så risikerer vi, at forholdene bliver uacceptable med tiden. Det værdiskred må ikke ske. Derfor er det tvingende nødvendigt med konkret politisk handling,« siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Undersøgelsen, der afslører danskerne frygt for at blive gamle, er udarbejdet af Voxmeter for Ældre Sagen, og her siger administrerende direktør, Bjarne Hastrup:

»Det er yderst vigtigt, at befolkningen er tryg ved ældreplejen. Derfor er det helt centralt, at lovgivningen signalerer, at de svækkede skal behandles med respekt og have mulighed for at leve et meningsfuldt og værdigt liv, også selvom de er blevet afhængige af hjælp fra andre. Et land som Danmark kan ikke være andet bekendt,« lyder det fra Bjarne Hastrup.