Danskerne føler sig snydt i bankredninger

Voksende overskud på de danske bank- pakker, viser nye beregninger. Men et flertal af danskerne føler sig snydt.

Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne og staten er blevet snydt af bankerne i spillet om bankpakkerne, mener et flertal i befolkningnen.En ny økonomisk status fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser ellers, at staten i januar 2013 forventer at tjene 11,2 mia. kr. på de bankpakker, som skulle redde bankerne i 2008 og 2009. Det er 1,8 mia. kr. mere end antaget i ministeriets hidtidige beregninger.

Men det er ikke danskernes billede af bankpakkerne:

En ny Gallup-måling for Berlingske viser, at hver tredje dansker er dirkte uenig i, at staten har fået en fair betaling for bankpakkerne. Kun 22 procent mener, at betalingen var fair. Den resterende del af befolkningen har i målingen svaret »ved ikke«.

Bag bankpakkerne står alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten, hvis finansordfører Frank Aaen har været en af bankpakkernes mest vedholdende kritikere. Han fastholder kritikken: »Det her er et politisk regnestykke, så politikerne kan forsvare sig med, at bankpakkerne gav overskud.«

Frank Aaen mener istedet, at bankpakkerne medfører et underskud på tre mia. kr.

Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) mener, at fakta er »indiskutabelt«. Staten har indtil videre vundet på bankpakkerne, og derfor bør debatten ændre karakter.

»Den håndsrækning, staten har givet bankerne, har været på plussiden økonomisk. Men for mig er det ikke det vigtigste, at vi har tjent 11 mia. kr. på bankpakkerne. Det vigtigste er, at vi undgik masselukninger af banker og virksomheder i det hele taget,« siger Ole Sohn.

Berlingske fortæller i dag historien om det dramatiske forløb forud for vedtagelsen af bankpakkerne, der er en af de mest omdiskuterede politiske beslutninger i mange år.