Danskerne er splittede om truslen mod ytringsfrihed

Der er politiske slagsider i danskernes oplevelse af truslen mod ytringsfriheden, viser en ny måling.

Her afbrænding af Dannebrog i Gaza City i februar 2008 i forbindelse med Muhammedkrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED ABED

41 procent af danskerne mener, at ytringsfriheden i Danmark er truet, mens 53 procent afviser det. Det viser en ny meningsmåling fra Wilke, som har taget temperaturen på danskernes opfattelse af ytringsfriheden for Jyllands-Posten.

Lektor i statskundskab Jens Peter Frølund Thomsen fra Aarhus Universitet er overrasket over, at så mange betragter ytringsfriheden som truet.

»Det er mange, for ytringsfrihed er en helt fundamental værdi for demokratiet. Vi har muligvis undervurderet den langsigtede effekt af Muhammed-krisen; den har haft en langt større effekt, end vi troede,« siger han til avisen.

Målingen bygger på 1.242 interview med et repræsentativt udsnit af danskerne.

Af de personer, der stemmer på et borgerligt parti, oplever halvdelen, at ytringsfriheden er truet. Blandt Dansk Folkepartis vælgere kommer hele 73 procent med den tilkendegivelse. Og 75,5 procent af de borgerlige vælgere svarer desuden, at truslen kommer fra vold eller trusler fra islamiske ekstremister.

»Ytringsfriheden er ikke truet af staten eller regeringen, men den er truet på det praktiske plan af personer, der truer digtere, tegnere og forfattere, der ytrer sig om islam. Det er typisk islamister. Det er helt klart, at der er en trussel mod ytringsfriheden. Det viser overfaldene på blandt andet Yahya Hassan og Kurt Westergaard. Jeg forstår ikke dem, som benægter det,« siger lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef.

Blandt de røde vælgere oplever kun knap 29 procent ytringsfriheden som truet, og lektor Jens Peter Frølund Thomsen kalder den politiske slagside naturlig.

»Ytringsfrihedsdebatten i Danmark hænger sammen med indvandrerdebatten. Den kan ikke isoleres. Man kan ikke sige ytringsfrihed uden at sige indvandrere, og i det spørgsmål er befolkningen kløvet i to. Blå blok oplever den muslimske indvandring mere truende, end rød blok gør. Det er et politisk stridsemne og en ny konflikt, der er kommet ind i det danske samfund,« suger han til Jyllands-Posten.