Danskerne er »fantastisk gode« – det betyder geografien for, om man overlever hjertestop

Dagen overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Dansk Hjertestopregister har for første gang undersøgt overlevelsen efter hjertestop i henholdsvis tæt- og tyndtbefolkede områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en lørdag, som for manges vedkommende er den første dag i efterårsferien.

Vi skal til Nordsjælland, hvor langfingrede fremmede hjemsøger boliger i højere grad end noget andet sted i landet – og hvor andelen af indbrud, der bliver opklaret, er »skræmmende lav«.

Og som det ikke er nok, tyder meget på, at den kommende vinter bliver rigtig dyr for boligejere – Berlingske har udarbejdet en guide til energibesparelser.

Og så er der en glædelig nyhed om hjertestop – og en tragisk årsdag – i vente.

Er du i højere grad i humør til at lytte, kan du høre Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så til dagens historier:

Indbrud rammer oftest i Nordsjælland – og langt de fleste tyve slipper afsted med forbrydelsen

Vi begynder hos nærværende avis, som kan berette, at Nordsjælland også sidste år sikrede sig den meget lidt attraktive førsteplads på listen over indbrudstyves foretrukne arbejdsområder.

Bag statistikken gemmer sig frygten for, at børnene går hjem fra skole, låser døren op og står ansigt til ansigt med en tyv. Uroen ved risikoen for at komme hjem fra ferie og finde hjemmet raseret. Bevidstheden om, at hjemmet ikke er ukrænkeligt.

Samtidig er sandsynligheden for, at tyven slipper ustraffet afsted med sit bytte, stor. I 2020 havde Nordsjællands Politikreds en opklaringsprocent på 3,9 procent – den laveste af alle landets politikredse.

Og så er der politiets sagsbehandlingstid, som er mere end fordoblet på fem år.

Nordsjællandske hjem er landets mest indbrudsramte. Alligevel bliver »skræmmende få« indbrud opklaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

De mange uopklarede indbrud får frustrerede, nordsjællandske borgmestre til at sukke dybt.

Hos Nordsjællands Politi forsikrer politiinspektør Svend Foldager, at indbrudssager prioriteres.

Læs historien her.

Danskerne er »fantastisk gode« – det betyder geografien for hjertestop

Videre til Jyllands-Posten, der skriver, at chancerne for at overleve et hjertestop ikke er nævneværdigt forskellig, alt efter om man falder om langt ude på landet eller midt i en tætbefolket by med et supersygehus i baghaven.

Det viser nye tal fra Dansk Hjertestopregister, der for første gang har undersøgt overlevelsen efter hjertestop i henholdsvis tæt- og tyndtbefolkede områder.

Ifølge forskeren bag projektet, Kristian Bundgaard Ringgren, er den mest sandsynlige forklaring, at danskerne er »fantastisk gode«, når det gælder om at træde til med livreddende førstehjælp.

»Næste skridt er at finde de geografiske områder, hvor der er stor risiko for hjertestop, og hvor det derfor vil redde liv at få placeret en hjertestarter tæt på,« siger han.

Hjerteforeningen glæder sig over, at der er flere frivillige, som træder til – men understreger også, at det ikke må betyde en indskrænkning af den professionelle assistance.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Et år er gået: Pigen stak sin far en nødløgn, skolelæreren blev halshugget

Den tjetjenske flygtning, der i Frankrig sidste år passede skolelæreren Samuel Paty op på vej hjem fra skole og skar hovedet af ham, var en »ensom ulv«.

Men da han for præcis ét år siden mødte op i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine, bevæbnet med en 32 centimeter lang kniv, skete det efter en flere uger lang kampagne mod gymnasielæreren.

Den direkte anledning til kampagnen mod Samuel Paty, der i forbindelse med sin undervisning havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed, var en nødløgn, som en pige stak sin far.

Blomster til minde om den franske skolelærer Samuel Paty. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP/Ritzau Scanpix.

Attentatet mod Samuel Paty var usædvanligt – og ikke kun fordi det udløste en ny muhammedkrise mellem Frankrig og en række muslimske lande. Et år senere kæmper politiet stadig med at kortlægge, hvordan elever, forældre, aktivister og netbrugere var med til at udpege ham som offer.

Det kan du læse mere om her.

»She hvad for noget?«

På forsiden af Politiken kan man måske være så heldig at lære et nyt begreb, shecession – en kvindelig recession, der ifølge FNs International Labour Organization (ILO) er en global tendens som følge af covid-19.

ILOs beregninger viser, at antallet af kvinder i den globale arbejdsstyrke vil være faldet med 13 millioner i løbet af i år.

Dette er blandt andet tilfældet i USA, hvor pandemien har fået især kvinder til at gøre op med arbejdslivet: Alene i august og september forlod 350.000 kvinder arbejdsstyrken, der under covid-19-pandemien er blevet reduceret med to millioner kvinder.

»Jeg tror, det er gået op for mange kvinder, hvor dårligt vores arbejdsmarked fungerer, især for kvinder, der har været vant til nærmest at arbejde dobbelt – ude og hjemme – og som nu forventer noget mere fleksibilitet,« lyder det fra den nobelprisvindende økonom Esther Duflo til CNBC.

Berlingske guider: Sådan dæmmer du op for energiregningen

Mens bladene og temperaturerne falder, på det nærmeste eksploderer energipriserne.

Den kommende vinter kommer vil koste tusindvis af kroner for boligejere, som derfor har en meget kontant interesse i at energiforbedre boligen. Det gælder både de store linjer og de små, dagligdags forhold.

Læs hvordan – og hvor meget du kan spare.

Det sker i dag:

  • I Frankrig markerer man etårsdagen for drabet på skolelæreren Samuel Paty ved at opkalde en plads i Paris efter Paty. Han blev halshugget på åben gade, efter at han havde vist sine elever karikaturtegninger af profeten Muhammed i forbindelse med undervisning om ytringsfrihed.
  • Kristendemokraterne holder landsmøde i Middelfart i dag og i morgen.
  • Tysklands afgående forbundskansler, Angela Merkel, besøger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i Istanbul.
  • Danmarks Idrætsforbund kårer i forbindelse med sit 125 års jubilæum den største af de største danske sportslegender. Det foregår i DR Koncerthuset, hvor kronprins Frederik kårer vinderen blandt 125 nominerede.

Coronaoverblik:

Før vi runder af, skal vi forbi de nyeste coronatal – de kommer her:

God weekend!