Danskerne er EU's dukse, når det gælder rygning

Andelen af rygere i Danmark er blandt de laveste i Europa, viser ny opgørelse. DF vil overveje rygeskure på offentlige institutioner med rygeforbud på hele matriklen.

Andelen af rygere i Danmark er blandt de laveste i Europa, viser ny opgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN

Det står faktisk ikke så slemt til. Danskerne formår i store tal at holde sig fra cigaretter og andre helbredskadelige tobaksprodukter. Andelen af rygere i Danmark er således nede på 20,9 pct. og er dermed blandt de absolut laveste i EU, hvor bulgarerne topper med  34,7 pct., og gennemsnittet ligger oppe på 24 pct.

Dét fremgår af en ny opgørelse fra Europstat, der kommer samtidig med, at der er optræk til en politisk strid om rygepolitikken herhjemme.

Den nye VLAK-regering har netop meddelt, at man skrinlægger den tidligere Venstre-regerings planer om rygeforbud på erhvervsskoler og total røgfri skoletid på alle skoler. I stedet skal der alene satses på kampagner og oplysning for at få danskerne til at holde sig fra tobakken.

Det skifte udløser hård kritik i Folketinget, mens tilhængerne af en blødere kurs tager de nye EU-tal som udtryk for, man er på rette vej og måske lige frem kan slække yderligere.

»Vi bliver hele tiden tudet ørerne fulde af, hvor dårligt det kører på rygeområdet. Derfor er det fantastisk at høre, at det egentlig ser relativt fornuftigt ud i Danmark. Vi skal holde os fra forbud og lade være med at blive hysteriske,« siger formand for sundhedsudvalget Liselott Blixt (DF).

Hun mener, at der nu kan være grund til at overveje at opsætte rygeskure på nogle af de offentlige institutioner, hvor det i dag er forbudt at ryge overalt på matriklen. »I dag er der f.eks. problemer ved gymnasier, hvor naboer er irriterede over, at der ligger cigaretskodder overalt, fordi folk står ude på gaden og ryger,« siger Liselott Blixt.

De nye EU-tal underbygger andre undersøgelser, som har vist, at danskerne på flere punkter lever sundere og både ryger, drikker og vejer mindre, end man gør i de fleste andre lande i Vesteuropa. Alligevel er vores middellevetid helt i bund, hvilket skyldes fortidens synder og rygevaner i 1960´erne, som nu slår igennem i dag med bl.a. en meget høj forekomst af lungekræft blandt danske kvinder.

Kritikkere af den nye, blødere kurs mod rygning peger også på, at andelen af unge rygere er stigende, og at man derfor ikke må begynde at tale rygning og de alvorlige helbredskonsekvenser ned.

»Unges rygning er et kæmpestort sundhedsproblem. Vi er meget forundrede over Venstres zig-zag kurs, som er et markant slag mod bestræbelserne på at forebygge kræft,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).