Danskerne dyrker egne traditioner

Traditioner er i høj kurs blandt danskerne. Ny Gallup viser, at klassiske traditioner som påske og pinse taber terræn.

Selv om traditionerne er i voldsom forandring i disse år, er traditionen med at give og få påskeæg en af dem, der holder ved. 45 pct. svarer i en Gallup for berlingske, at de regner med at give et påskeæg i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens mange danskere gør klar til en uges påskeferie, er det de færreste, der ved, hvorfor vi præcis holder påske. Andet end for at spise påskefrokost, åbne sommerhuset, gå i haven eller give et påskeæg. Påsken er i stedet blevet en forårsfest tilpasset den enkeltes behov og lyster.

Men selv om de store klassiske traditioner er under pres, viser en rundspørge blandt danskerne – og de førende forskere på området – at danskerne dyrker traditioner og ritualer som aldrig før. De vælger bare dem, der passer ind i deres liv og hverdag. Og findes de ikke, så opfinder man dem til lejligheden. Det gælder ikke mindst blandt de yngre generationer.

En TNS Gallup-måling for Berlingske viser, at blandt de 18-35-årige svarer næsten otte ud af ti, at det kristne budskab kun har ringe eller slet ingen betydning for dem i forbindelse med påsken, og en næsten lige så stor andel vil foretrække selv at disponere over fridagene frem for at holde fri på bestemte helligdage.

»For der er ikke noget helligt mere. Danskerne – og det gælder ikke kun de unge – er blevet langt mere selektive og kritiske. De tør godt spørge: »Hvorfor den tradition?« og kun vælge de traditioner ud, der giver mening for dem. Derfor ser vi også en kraftig stigning i udvælgelsen og skabelsen af egne traditioner,« siger Else Marie Kofod, leder af Dansk Folkemindesamling og forfatter til afhandlingen »Traditionen tro – hver dag og fest gennem 200 år«.

INFOSHOP: Få adgang til alle resultater i Gallup-målingen her

Den årlige fisketur

Gallup-tallene bekræfter udviklingen. Næst efter jul og egen fødselsdag er »egne traditioner«, som eks. drengeturen, den årlige fisketur, mor-datter-rejsen, den, der scorer højest. Foran ellers prominente traditioner som påske, grundlovsdag og 1. maj.

»Det viser, at traditionerne lever i bedste velgående, de er bare nogle andre, end de var. Tallene viser også, at jo yngre man er, jo mere tilbøjelig er man til at skifte traditioner ud og erstatte dem med nye. Men det har ikke karakter af et oprør eller anti-tradition. De klassiske traditioner og ritualer har bare mistet deres vigtighed, men danskerne bruger i høj grad egne traditioner og ritualer som det kit, der binder dem sammen i deres mange sociale fællesskaber på kryds og tværs,« siger Eva Steensig, sociolog og trendforsker i Lighthouse Cph.