Danskerne dumper regeringens skatteplan

Danskerne deler ikke regeringens ambitioner om at sænke skatten på arbejde. 50 pct. er imod, mens 37 pct. er glade for skatteudspillet, og kun 16 pct. vil skære i toppen.

Danskerne vender tommelfingeren nedad, når de skal vurdere regeringens planer om at sænke skatten på arbejde. Ifølge en Gallup-måling synes 37 pct., at det er i orden, at Venstre og Konservative lover skattelettelser, mens 50 pct. er imod.

Et resultat der giver Socialdemokraterne fornyet håb om, at deres taktik om at lade danskerne vælge mellem velfærd og skattelettelser nok skal bære frugt. »Det her afspejler vores holdning. Vi mener ikke, at det er klogt at give en skattelettelse, og desuden giver de den det forkerte sted i toppen,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen.

Også regeringens faste støtteparti, Danske Folkeparti, glæder sig over at stå godt rustet, inden Folketinget de kommende uger skal forhandle regeringens skatteplaner. »Det her bekræfter fuldstændig vores vurdering, og det matcher de holdninger, vi har mødt ude omkring i landet. Det er også derfor, vi har været rimelig selvsikre i vores udtalelser, og det her gør jo bare, at vi får endnu mere grund til at følge det spor, vi har lagt,« lyder det fra gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.

Den konservative skatteordfører Jacob Axel Nielsen ærgrer sig: »Det skyldes, at vi har diskuteret ud fra en falsk melodi, som Socialdemokraterne har haft held til at plante i befolkningen: At skattelettelser er en modsætning til velfærd,« siger han.

»Jeg havde gerne set, at det var mere, men havde man spurgt befolkningen: Ønsker du skattelettelser uden velfærdsforbedringer, eller ønsker du skattelettelser med velfærdsforbedringer, så havde tallet været helt anderledes,« fortsætter han.

Hos Venstre tager man målingen med et gran salt.

»Det er jo ikke af nyere dato, at danskerne har forskellige holdninger til skat, men havde man spurgt om folk ville rulle skattelettelserne fra 2004 tilbage, ville man få et rungende nej. Det, man skal bemærke, er, at når det ses i sammenhæng med velfærdsudspillet, så holder det stadig højere troværdighed end Socialdemokraternes alternativ,« siger politisk ordfører i Venstre Troels Lund Poulsen.

Hellere bund end top
Gallup-målingen viser også, at 50 pct. af danskerne foretrækker, at skattelettelserne primært gives i bunden, mens 26 pct. peger på mellemskatten og 16 pct. på topskatten.

»Der forestår en pædagogisk opgave i at få folk til at forstå, at vi skal skære i top- og mellemskat, fordi det er dét, der giver arbejdskraft,« siger Jacob Axel Nielsen.

Hos Ny Alliance tager man ikke imod Gallup-målingen med trist mine, selvom partiet har en ambition om at fjerne både top- og mellemskatten.

»Det er ligesom med Dansk Folkeparti. Der er altid færre, som siger, de vil stemme på DF, end der reelt er, fordi det er lidt pænere at sige. På samme måde er det heller ikke så pænt at sige, at man hellere vil lette i toppen end i bunden,« siger partiets medstifter Anders Samuelsen.