Danskerne bliver lykkeligt skilt: »Jeg oplevede virkelig, hvordan frihed føltes«

53-årige Anette Sand er skilt. Lykkeligt skilt ifølge hende selv. Hun mener ikke, at underskrevne skilsmissepapirer behøver at være en negativ ting, og personligt fik hun det meget bedre på den anden side af ægteskabet.

Anette Sand er 53 år og fraskilt. Fotograferet i hendes hjem i København Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anette Sand blev en del af skilsmissestatistikken, da hendes mand efter ti års ægteskab, bad om skilsmisse. I dag tilhører hun også en anden statistik – nemlig den der registrerer danskere, der har det bedre efter et afbrudt ægteskab.

»I den første weekend efter skilsmissen, hvor mine to sønner var hos deres far, gik jeg i supermarkedet. Jeg husker det tydeligt, fordi jeg for første gang i ti år ikke skulle fortælle nogen, hvor jeg var, hvornår jeg regnede med at være tilbage, eller hvad jeg ville købe til aftensmad. Det var fantastisk. Jeg elskede at få mine børn tilbage mandag morgen, men jeg oplevede virkelig, hvordan frihed føltes, når jeg i de weekender kun var mig selv,« siger hun.

I dag er det 18 år siden, at Anette Sand blev skilt, og mens skilsmissen faldt på plads, boede hun stadig sammen med sin eksmand, fordi det tog ham et halvt år at finde en ny lejlighed. På det halve år havde de to ekspartnere kun én konflikt: »Legoklodserne. Vi kom igennem en hel skilsmisse, hvor det eneste skænderi handlede om, hvem af os der skulle have børnenes klodser. Samvær med børnene og fordelingen af alt andet var vi helt enige om. Derfor kalder jeg det en lykkelig skilsmisse, og derfor har det været nemmere for os i tiden efter.«

Frygtede ensomheden

Da Anette Sands eksmand bad om en skilsmisse, var hun rystet. Mest af alt over at skulle være alene. Tanken om at skulle få en hverdag med arbejde og børn til at hænge sammen uden hjælp skræmte hende, men hurtigt begyndte hun at se fordelene ved at være uden ægtemand.

»Jeg elskede friheden i hverdagen, for nu var der ingen tvivl om, hvem der bestemte. Nu var det mor, der var mor i huset. Skulle vi besøge mormor i weekenden, eller skulle vi hellere tage på Bakken? Det var mig, der bestemte, så jeg slap for alle forhandlingerne og diskussionerne,« siger hun.

Efter skilsmissen fik eksmanden en ny kæreste, mens Anette Sand etablerede sin egen virksomhed, som hun stadig driver i dag. Når Anette Sand ser tilbage på skilsmissen, er hun ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning.

»Vi var virkelig vokset meget fra hinanden følelsesmæssigt, så det var godt, at vi blev skilt. Jeg tror ikke, at nogen af os fortryder det. Det var en stor beslutning, som jeg ikke er sikker på, at jeg selv havde turdet tage, men siden har der været mere kvalitet på alle punkter i mit liv.«