Danskerne angribes af væggelus

De er svære at bekæmpe, og der findes ingen enkle løsninger. Det lille skadedyr væggelusen er et stigende problem.

Sådan ser den lille fætter 'bed bug' ud i fuldvoksen størrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du mærker noget, der kribler og krabler, bider og klør om natten, så kan der være én enkel forklaring: væggelus.

Væggelusen er et skadedyr, som flere og flere danskere stifter bekendtskab med, for problemet med det lille dyr, der oprindeligt lever i mere eksotiske lande, er stigende. Og det er os selv, der tager dyret med hjem fra ferien.

Flere boligforeninger i København er blevet advaret om det lille dyr. En rundringning til forskellige skadedyrsbekæmpere bekræfter problemet. "Problemet er stort", lyder det.

- Det er meget slemt, og vi har mange sager. Væggelusene findes alle steder - hos private og på hoteller - og problemet er der året rundt og er svært at komme til livs, siger Ulla Hansen, der ejer bekæmpelsesfirmaet Skadyrseksperten.dk.

Svært at bekæmpe væggelus
En undersøgelse fra Skadedyrslaboratoriet fra 2008 konkluderer, at problemet med væggelus i Danmark er stigende, og at der antalsmæssigt forventes at komme flere væggelus.

- Der er slet ingen tvivl om, at det er et stort - og stigende problem i Danmark. Når
først væggelusene er kommet, er de svære at bekæmpe, fordi de kan modstå de stoffer, der findes på markedet - de bliver simpelthen resistente, siger Karl Martin Vagn-Jensen, der er forskningsleder på Skadedyrlaboratoriet ved Århus universitet og står bag undersøgelsen fra 2008.

- Der er meget få bekæmpelsesmidler til rådighed, og man må sige, at skadedyrsbekæmperne kommer igennem problemet på deres stædighed og ikke fordi, de har verdens bedste midler. I andre lande er man ved at udvikle nye metoder, men så langt er vi ikke i Danmark endnu, tilføjer han.

Forebyg efter ferien
Forskningsleder Karl Martin Vagn-Jensen forklarer, at man fik bekæmpet skadedyret ved at udvikle nye stoffer efter store problemer med væggelus i 1995, men siden er de blevet resistente, og derfor er problemet igen stigende.

En anden forklaring er, at vi rejser mere til eksotiske dele af verden og på den måde tager de små dyr med hjem. Men det er det faktum, at vi har svært ved at udrydde dem, der udgør problemet, understreger forskningslederen.

- Vi sørger for, at vores indendørsklima er godt til tropiske dyr - ellers ville de slet ikke være her - på samme måde som stuefluen, siger Karl Martin Vagn-Jensen og fortsætter:

- Hvis man får en befrugtet hun-væggelus med hjem fra ferien, er problemet der, for så begynder hun lige så stille at starte en koloni for sig selv. Men der kan gå omkring tre måneder, før man opdager noget, så man bør have risikoen i tankerne, når man kommer hjem, for det er et meget ubehageligt dyr at have - de kommer listende om natten og suger blod fra dig, siger Karl Martin Vagn-Jensen, der er forskningsleder på Skadedyrlaboratoriet og råder til disse få ting, der kan forebygge væggelusen:

- Lad dine ting stå udenfor, lige når du kommer hjem efter en rejse.
- Pak alt tøj i plasticsække og læg dem i fryseren i 48 timer - væggelusene kan ikke overleve i frost.
- Hvis du har en sportstaske, kan den ryge med i fryseren, men ellers gennemgå din kuffert meget omhyggeligt, før du tager den med ind. Væggelusene kan gemme sig i alle små sprækker.
- Smid tøjet, du har på, i vaskemaskinen og vask det på mere end 50 grader - men pas på, at du ikke taber en lus på vej hen til vaskemaskinen, siger Karl Martin Vagn-Jensen.