Danskere vil have vækst og udvikling på landet

Et stort flertal af danskerne går ind for, at borgere i Udkantsdanmark får bedre muligheder for at skabe vækst og udvikling.

De fleste danskere bakker op om initiativer, der skal skabe vækst og udvikling i landistrikterne.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kommunernes Landsforenings magasin, Momentum.

Otte ud af ti danskere mener ifølge undersøgelsen, at samfundet bør investere kraftigt i digital infrastruktur - for eksempel mobil- og bredbåndsforbindelser - så det bliver nemmere at bo og drive virksomhed i landdistrikter.

65 procent mener også, at der skal investeres kraftigt i fysisk infrastruktur - for eksempel veje og offentlig transport, og seks ud af ti vil bruge betydelige midler til at renovere og nedrive faldefærdige huse, som skæmmer landdistrikterne.

Målingen kommer efter de seneste måneders debat om, hvad der kan gøres for at fastholde - og gerne tiltrække - folk til landdistrikterne.

I Landdistrikternes Fællesråd glæder formand Steffen Damsgaard sig over målingens resultater.

»De giver et klart signal om, at danskerne gerne vil have, at der sker udvikling i hele landet - også i landdistrikterne. Det er rigtig dejligt og et klart signal til landspolitikerne i et valgår,« siger Steffen Damsgaard til Momemtum.

Han har også en ønskeliste klar til politikerne:

»For det første skal mobil- og bredbåndsdækningen op på 100 procent. Derudover skal planloven ændres, så den ikke begrænser bosætning og kystturismen, som den gør i dag. Det er også afgørende, at man kan gå på ungdomsuddannelser og erhvervsskoler i de mindre provinsbyer. Det nytter heller ikke at centralisere professionshøjskolerne yderligere, hvis vi skal kunne rekruttere folk og have en offentlig sektor, der også fungerer uden for de store byer,« siger Steffen Damsgaard til Momemtum.

Formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), fortæller, at KL er lige på trapperne med et debatoplæg med et samlet bud på, hvordan man skaber bedre rammer for vækst og udvikling i hele landet. Investeringer i digital infrastruktur og nedrivning af forfaldne huse er nogle af elementerne i oplægget, siger han til Momentum.