Danskere: Supermarkeder bør give overskudsmad til hjemløse

Danske supermarkeder og fødevareproducenter bør donere deres overskudsmad til hjemløse og andre trængende. Det mener ni ud af ti danskere ifølge en ny undersøgelse. Organisationen Stop Spild Af Mad arbejder for at gøre maddonationer nemmere.

Selina Juul modtog sidste år prisen som Årets Dansker for sin kamp mod madspild med organisationen Stop Spild Af Mad. ?Nu vil organisationen skabe kontakt mellem de supermarkeder, der har mad tilovers, og de mennesker, der godt kunne bruge den. Arkivfoto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver torsdag kører en af Rema 1000s varebiler op foran indgangen til Projekt Hjemløses værested i Købehavns Nordvestkvarter. I lastrummet er der op mod fire paller fyldt med madvarer, hvor emballagen er så ødelagt, at supermarkedskæden ikke skal gøre sig forhåbninger om at kunne sælge varen i butikken. I stedet kommer de forslåede dåser med flåede tomater og bulede kartoner med appelsinjuice hjemløse til gavn.

»Maden fejler jo ikke noget, selv om dåsen er bulet. Det er god mad, som Rema 1000 leverer til os. Varerne er guld værd for et lille værested som vores,« fortæller stifteren af Projekt Hjemløs, Gitte Johansen.

I omkring et år har Rema 1000 doneret overskudsmad fra deres varelager i Horsens til Projekt Hjemløs. Og ifølge næsten ni ud af ti danskere er det en god idé, at supermarkeder og andre fødevarevirksomheder donerer varer, som ellers skulle smides ud. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for organisationen Stop Spild Af Mad.

Danskernes holdning er Stop Spild Af Mad ikke overraskende tilhænger af. I øjeblikket arbejder organisationen da også sammen med en række samarbejdspartnere på at lave et system, som gør det nemmere for fødevarevirksomhederne at donere overskydende mad til for eksempel herberger og asylcentre.

»Projektet skal være med til at skabe kontakt mellem de supermarkeder, der har mad tilovers, og de mennesker, der godt kunne bruge den. Den kontakt er svær at skabe på egen hånd, hvor fødevarevirksomhederne måske kan være lidt utrygge over, hvor maden ender,« fortæller Thomas Fremming, projektleder i »Overskudsmad«, som initiativet fra Stop Spild Af Mad hedder.

Stort fokus på madspild

Projektlederen har allerede fået flere positive tilbagemeldinger på projektet fra de tunge drenge på detailområdet – Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd og Coop. Hos sidstnævnte understreger ansvarlighedschef, Anna Lise Mortensen, dog, at Coop i forvejen har stort fokus på madspild.

»Vi vil selvfølgelig gerne gøre endnu mere for at mindske det antal varer, som vi smider ud, men det er også vigtigt at sige, at vi i forvejen gør meget,« siger hun.

Anna Lise Mortensen fremhæver blandt andet det samarbejde, som Coop har med fødevareBanken, der netop videreformidler overskudsmad fra detailhandlen og fødevareproducenter til organisationer, der arbejder med socialt udsatte.

»Men når det så er sagt, så er vi selvfølgelig åbne for alle initiativer. Vi kan altid gøre mere, og det vil vi også gerne,« siger hun.

Dansk Supermarked gør ligesom Coop også brug af fødevareBanken, ligesom de også er positivt stemt over for det nye tiltag fra Stop Spild Af Mad. Jo mindre madspild, jo bedre, lyder det fra organisationens CSR-chef, Helene Regnell.

»Madspild påvirker vores bundlinje direkte, så det er noget, vi har et enormt fokus på. Først og fremmest arbejder vi på ikke at have for store mængder varer i butikkerne. Og de fleste af de varer, som vi ikke får solgt, bliver enten doneret til fødevareBanken eller bioforgasset. Vi tænker meget over vores spild,« siger hun.

Regler spænder ben

Spild er også et stort fokus hos De Samvirkende Købmænd, som foruden Rema 1000 har blandt andet Super Best og Spar under sine vinger.

»Enhver form for madspild i butikkerne er jo varer, vi smider ud, som vi havde regnet med at tjene penge på. Det vil vi gerne undgå,« siger administrerende direktør i koncernen, John Wagner.

Han peger dog på, at der i øjeblikket er nogle regler på fødevareområdet, som gør, at det er mere besværligt at donere overskudsmaden, end det er at smide den ud.

»Der er nogle uklarheder omkring det skattemæssige, når vi donerer mad – blandt andet når det kommer til moms,« som John Wagner udtrykker det.

Helene Regnell fra Dansk Supermarked stemmer i.

»Vi skal i realiteten betale for at give maden væk, fordi der er en moms, der skal betales. Og så er det en administrativ tung opgave at registrere den mad, der skal gives væk. Det skal være lige så let at donere, som det er at smide maden i containeren, ellers ved jeg af erfaring, at det ikke sker,« siger hun.Fødevareministeriet oplyser, at de arbejder på at ændre en del af de krav, der er til registrering af ikke-animalske fødevarer, men understreger, at produkterne skal kunne spores af hensyn til fødevaresikkerheden. Animalske fødevarer er underlagt EU-regler, så her er det svært at ændre noget, lyder det.

De nye regler skulle gerne være klar i løbet af første halvår af 2015. Og det batter. Hos Projekt Hjemløs er der i hvert fald ingen tvivl om, at det betyder rigtig meget at få mad doneret.

»De penge, vi sparer på mad, kan gå til noget andet i stedet for. For eksempel en lille fest for de hjemløse ved specielle lejligheder,« siger Gitte Johansen:

»Og så betyder det også meget for de hjemløse, at de kan mærke, der bliver tænkt på dem. At nogen bekymrer sig.«