Danskere slår verdensrekord i dataoverførsel

Det dobbelte af hele klodens internettrafik i sekundet. Så meget data har danske forskere vist, at det er muligt at overføre gennem et enkelt fiberkabel.

Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert eneste år vokser trafikken på internettet med 30 pct. Mindst.

Hvilket bl.a. skyldes det stigende antal videoer, der streames i høj opløsning fra sites som Netflix, YouTube og Facebook.

Omkring 2020, altså om ca. fire år, er der imidlertid risiko for, at nettet ikke kan rumme mere. Der vil sandsynligvis opstå et »kapacitetsbrist« fordi de fiberkabler, der transmitterer de hastigt voksende datamængder, ikke vil kunne rumme mere.

Men dansk-international forskning kan meget vel komme klodens datasultne befolkning til hjælp. Forskere fra DTU har således netop modtaget EUs store Horizonpris på en halv mio. euro for i markant grad at øge den datamængde, der kan overføres i fiberkabler.

Ja, faktisk har holdet slået intet mindre end verdensrekord i største datasignal.

»Vi har udviklet en særlig laserchip, som gennem en særlig fiber kan overføre dobbelt så meget data pr. sekund som hele den globale internettrafik,« forklarer professor og forskningsleder Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU Fotonik.

Læs: DTU-forskere har opfundet rejsendes drøm

Det vil sige, at chippen og kablet kan bære 661 terabit simultant i sekundet. Til sammenligning viser beregninger fra teknologigiganten Cisco, at verdens samlede internettrafik aktuelt ligger i omegnen af 300 terabit i sekundet.

»Hvis man forsøgte at presse lige så meget data gennem en almindelig standardfiber, ville den simpelthen brænde sammen. Glasset ville smelte,« siger professoren, der har samarbejdet med forskerhold i Japan og England om projektet.
Leif Katsu Oxenløwe peger tilmed på, at deres løsning rummer yderligere en central fordel: Den er langt mere energivenlig end eksisterende teknologi til dataoverførsel.

Det er helt afgørende for at sikre en grøn løsning på internettet, der i dag er ansvarlig for ca. to pct. af samtlige menneskeskabte CO2-udledninger, svarende til udledningerne fra al flytrafik.

Læs; Vi flyver kloden i sænk til discountpris

I traditionelle kabler overføres internetdata gennem måske 100 lyskilder. Den dansk-internationale løsning kan gøre det samme og med langt større kapacitet gennem en enkelt lyskilde.

»Ved hjælp af vores optiske chip kan du tage lyset fra en enkelt laser og brede det ud på vildt mange frekvenser. På den måde kan den bære så mange kanaler, at den kan føde 661 terabit i sekundet simultant,« fastslår han.

Professor Oxenløwe og hans team satser på at lave en forretning ud af deres teknologiløsning i løbet af en årrække.

Men i givet fald vil det være en omstændelig proces, for der er endnu et stykke vej fra deres eksperimenter til et gennemtestet og færdigt produkt. Og derefter vil man skulle erstatte nutidens fiberkabler på havbund og under veje med helt nye til at transportere de evigt stigende mængder internettrafik.