Danskere raser over »smagløs« reklame fra Spies - rejseselskabet er ikke enig i kritikken

En annonce fra Spies har vakt forargelse. I annoncen reklamerer rejseselskabet for billige rejser til den græske ø Lesbos ved at bruge flygtningekrisen, som ramte øen hårdt, som salgsargument. Usmageligt, mener mange. Spies står fast.

Denne annonce fra Spies har vækket vrede hos mange, der mener, at rejseselskabets reklame er smagløs og respektløs over for nødhjælpsarbejdere (Facebook).
Læs mere
Fold sammen

'Nødhjælpsarbejde - giv en hånd uden at røre en finger'. Sådan lyder overskriften i en annonce fra Spies, der var i Politiken lørdag. Her reklamerer de for billige rejser til øen Lesbos i Grækenland med tilskyndelse om, at man kan være med til at hjælpe øen tilbage på fode efter flygtningekrisens aftryk.

En stor del af den massive flygtningestrøm gik i land på Lesbos, og tilbage står øens over 80.000 beboere uden ressourcer og penge. De er blevet brugt på at hjælpe de mange flygtninge, som i dag er røget videre. Derfor har de brug for, at turisterne, som de i høj grad lever af, ikke svigter dem, men derimod kommer til øen og lægger penge i de lokale forretninger.

I annoncen fra Spies lyder det:

'Hvis du vil hjælpe flygtninge på Lesbos, så er du for sent ude. Det har de lokale klaret. Men nu er deres reserver opbrugt. Du kan hjælpe grækerne ved at komme ned og holde ferie alt det bedste, du har lært. Her er stadig usædvanlig smukt og skønt - og du rejser med ekstra god samvittighed.'

Annoncen er dog ifølge bt.dk faldet flere for brystet, der mener, at det er usmageligt, at rejseselskabet bruger en menneskelig tragedie til at sælge billige rejser. En af dem er skuespiller og forfatter Flemming Jensen, der har delt annoncen i et opslag på sin profil på Facebook.

Se opslaget og annoncen her - artiklen fortsætter nedenunder.

»Jeg får en dårlig smag i munden. Der er ikke noget i vejen med argumentationen om, at de har brug for penge dernede. Det ville være godt for dem, at der kom nogle derned. Det, der er problemet, er argumentationsformen. Man appellerer til noget i os, jeg synes er grimt,« siger Flemming Jensen til BT og uddyber:

»Man siger, 'der er nogle mennesker dernede, der er på røven, så nu har I mulighed for at spare 2000 kr'. Det er i min bog ikke i orden.«

Flere melder sig i koret, heriblandt Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, samt læge og debattør Haifaa Awad, der har været frivillig læge i Syrien. De mener, at Spies med annoncen viser manglende respekt for nødhjælpsarbejdere og det arbejde, de udfører. Det skriver de på Facebook.

Du kan se deres opslag her - artiklen fortsætter efterfølgende.

I diverse kommentarfelter på det sociale medie kan man desuden læse reaktioner som 'usmageligt', 'dårlig stil' og 'føj for satan'.

Hos Spies er man ikke enig i kritikken. Rejseselskabet fastholder, at de fortsat rejser til Lesbos, fordi de ikke vil svigte øens befolkning, som har brug for hjælp. Det skal annoncen sætte fokus på, forklarer kommunikationschef hos Spies, Torben Andersen til BT.

»Det, vi ønsker med denne annonce, er at vise, at flygtningesituationen er håndteret, men lige nu står lesboterne, som sidste år tog sig af 500.000 flygtninge, tilbage som tabere, fordi vi har vendt dem ryggen,« siger han.

Med vi mener Torben Andersen de danske rejsebureauer, hvor alle på nær Spies, som har haft rejser til og fra Lesbos i 20 år, har valgt at droppe Lesbos som rejsemål her til sommer.

»Flygtningekrisen er forfærdelig, men øen fungerer, som den skal. Danskerne tror stadigvæk, at det er en flygtninge-ø. Dem, der har hjulpet, bliver straffet. Vi vil gerne have fokus på, at vi skal hjælpe dem,« siger kommunikationschefen i Spies, der sælger rejserne til øen billigt.

»Vi har valgt at være der i medgang og modgang, selv om det koster os penge,« siger Torben Andersen.

Kan du forstå dem, der finder annoncen usmagelig?

»Nej, det kan jeg ikke forstå. Jeg tror, folk har misforstået annoncen. Vi vil gerne åbne øjnene for, at problemet er under kontrol, der er en ø, som fungerer, men de har det skidt, og børn går sultne i skole, fordi vi har vendt dem ryggen.«

På Facebook har Spies Rejser også reageret på de mange reaktioner. I opslaget, som du kan se herunder, henviser rejseselskabet til en pressemeddelelse, de sendte ud d. 25. maj, hvor Lesbos' borgmester, Spyros Galinas, selv beder om hjælp.

'Vi er taknemmelige for al den hjælp, vi fik under flygtningekrisen og også for, at man vil hjælpe nu. Men den allerbedste hjælp I kan give os, det er at komme hertil og nyde vores dejlig ø sammen med os,' siger Spyros Galinos i pressemeddelelsen fra Spies.

Fra næste uge kan Spies' rejsende tage 10 kilo ekstra bagage med hjem fra øen. Det er et tiltag, der gør, at man kan købe flere lokale produkter med hjem som for eksempel olivenolie.

»Så kan man støtte de lokale beboere, så de kan komme tilbage til livet,« forklarer Torben Andersen.

Flemming Jensen har dog stadig en bitter smag i munden, fortæller han BT:

»Vi er enige om, at resultatet er godt, men når man prøver at bruge noget så alvorligt som såden en menneskelig tragedie som løftestang for at få solgt nogle rejser til spotpris, så får jeg det dårligt.«

»Så kan man sige, kan du ikke være ligeglad? Næ, det er jeg ikke. Derfor kan jeg godt tage afstand fra formen, og det gør jeg. Den er smagløs.«

Lesbos modtog sidste år cirka 500.000 flygtninge, der kom i både over havet fra Tyrkiet, som ligger tæt på øen. Det har skræmt turisterne og øens store indtægtskilde væk.