Danskere overvåges måske af FE

Tidligere chef for PET mener, at offentligheden har ret til at vide, om FE arbejder sammen med PET, når man efterforsker terrorcellers relationer til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks rolle i krigen mod terror åbner mulighed for, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) også kan overvåge danskeres brug af internettet.

Det vurderer tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Ole Stig Andersen, efter at han i forbindelse med et foredrag undersøgte overvågningsgraden i Danmark. Enheden har nemlig både kapaciteten, ressourcerne og de tekniske nødvendigheder, og via forsvarsloven kan den få juridisk mandat til også at overvåge danskere med kontakt til mistænkelige netværk.

Forsvarslovens paragraf 13, stykke 3, giver FE mulighed for at medtage oplysninger om danske personer og give dem videre til PET. Dertil giver paragraf 17 i samme lov mulighed for, at Forsvarsministeren "under krig eller andre ekstraordinære forhold" kan tilsidesætte grundlovens paragraf 72, som blandt andet beskytter meddelelseshemmelighed.

- Vi er jo i krig mod terror, det har statsministeren selv sagt. Derfor er det nærliggende, at Forsvarets Efterforskningstjeneste bistår Politiets Efterforskningstjeneste. PET kan nemlig ikke efterforske terror i udlandet, men det kan FE, siger den tidligere PET-chef.

Han mener personligt, at der burde være åbenhed om informationsudvekslingen, hvis det altså sker:

- Det er ret vigtigt at vide, om herboende personer har kontakter til terrororganisationer i udlandet. Man kan næsten ikke forsvare, at FE ikke efterforsker det. Men man skal være åben om det, uddyber Ole Stig Andersen.

Han understreger, at FE i princippet ikke har lovhjemmel til at efterforske i Danmark, men det sagtens ske i praksis alligevel.

- FE må ikke, men må efterforske terrorceller i udlandet. Dermed er FE jo også nødt til at efterforske dem, som kommunikerer med disse celler. Så selvom efterforskningen er rettet mod udlandet, betyder det i praksis, at man også kan efterforske på dansk grund.

/ritzau/